≫ 

Lekari su je otpisali, a onda je isprobala eksperimentalnu vakcinu protiv raka mozga i postigla nemoguće

Nova istraživanja u oblasti zdravlja daju nadu pacijentima obolelim od raka mozga

  • 0

Potencijalna vakcina za rak mozga može da produži život pacijentima obolelim od raka za čak nekoliko godina, a može da pomogne i kod veoma agresivnog oblika raka.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Masti su krive što dobijamo rak!

Novi tertman za glioblastom multiform je dugo pod budnim okom istraživača, a nakon 11 godina ostvareni su odlični rezultati kod nekih pacijenata koji su uspeli da žive i više od sedam godina uz pomoć ovog tretmana. Ovo je jedan od najagresivnijih i najčešćih oblika raka mozga kod odraslih i trenutno se leči operacijom koju prati radioterapija i hemoterapija.

Na tragu leka za najčešći oblik raka mozga Foto-ilustracija: Profimedia

Pacijenti koji su primili terapiju živeli su 15 do 17 meseci duže, a više od trećine uspelo je da živi još 3,4 godina nakon operacije. Ket Čarls su 2014. godine, kada je imala samo 32 godine, lekari dali još tri meseca života nakon što su lekari isključili opciju da leče nejn rak mozga.

- Rekli su mi da ne mogu ništa da urade za mene i bila sam uništena, ispričala je ona.

Tri i po godina kasnije njen snimak magnetne rezonance nije pokazao ni traga od tumora. Ona i njen suprug su uspeli da obezbede sredstva da ona dobije vakcinu protiv raka kako bi preživela.

Operacija i vakcina su dale dobre rezultate Foto: Pixabay.com

- Vakcina DCVax je za nju uradila sve ono za šta su drugi rekli da je nemoguće. Da nije bilo vakcine ja bih sada bio bez supruge, a moj petogodišnji sin bi bio bez majke, ispričao je njen suprug.

Lekari koji su radili na ovoj vakcini i u okviru istraživanja, saopštili su da ova vakcina daje nadu pacijentima. Ovo je naročito bitno za one kojima su date loše prognoze i kojima je saopšteno da za njih nema nade. Potrebno je da se obavi još istraživanja u ovoj oblasti kako bi se utvrdilo koliko veliku i važnu ulogu imunoterapija može da ima u lečenju ovog oblika raka.

VIDEO: Dečak čudo: Doktori mu predvideli nekoliko sati, sada ima sedam godina i čeka operaciju koja će mu promeniti život

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA