≫ 

Nordijska dijeta je hit u svetu: Topi salo kao od šale, a nema nikakve opasnosti po zdravlje

Ovu dijetu odlikuje to što ona podstiče upotrebu lokalnih i sezonskih namirnica što je idealna kombinacija kako za ljudsko zdravlje, tako i za samo okruženje u kom živimo

  • 1

Letnje vreme je savršena prilika da svoju liniju dovedemo u red, a u moru dijeta teško je odabrati onu koja je nabolja po nas. Pre nego što se prepustite izazovu mršavljenja, dobro razmislite o tome kako će koja dijeta uticati na vaše zdravlje, jer džaba vam fit izgled, ako se ne osećate dobro.

Koliko je vremena potrebno da vrućina u automobilu postane opasna po život?

U posledne vreme većina nutricionista preporučuje nordijsku dijetu, koja je fokusirana na konzumiranje "masne" ribe poput lososa, skuše i haringe, kao i bobičastog voća i korenastog povrća. Ova dijeta je inspirisana kuhinjama Islanda, Norveške i Švedske. Imajte na umu da najbolje dijete na svetu nisu samo dijete, nego i komplentna promena ishrane i životnih navika, a između ostalog, misli se i na šetnje i brigu o zdravlju.

Ako dodate ovo u veš mašinu, požuteli veš će postati beo kao sneg

Iako postoji mnogo popularnih dijeta kao što je mediteranska koja se uglavnom bazira na konzumiranju namirnica biljnog porekla i proteina kao što su riba i piletina, pojavila se i nova, nordijska koja postaje sve popularnija. Nordijska dijeta podrazumeva biljni način ishrane uz naglasak na konzumiranju masnijih riba (skuša, losos, haringa), bobičastog voća, korenastog povrća (krompir, šargarepa), orašastih plodova, mahunarki, mlečnih masti i celovitih žitarica.

Ukoliko odaberete nordijsku ishranu to znači da morate da prestanete da jedete industrijski prerađenu hranu kao što su čips ili bombone kao i većinu nezdravih masnoća koje se nalaze naprimer u kobasicama. Sama nordijska dijeta nije novo otkriće, osmišljena je još 2004. godine, međutim, sada je postala popularnija jer sve veći broj nutricionista ukazuje na prednosti ovakvog načina ishrane.

Foto: Profimedia/Corbis

Ona je slična mediteranskoj dijeti s tim što se razlikuju po tome što je mediteranska bazirana na upotrebi maslinovog ulja preporučuje ulje iz uljane repice zbog veće koncentracije omega 3 masnih kiselina.

- Ulje iz uljane repice može smanjiti loš holesterol i rizik od srčanih bolesti, kao i rizik od moždanih udara. - kaže Rajan Majkl, nutricionista.

Nordijski način ishrane ima mnogo zdravstvenih prednosti, a nedavna istraživanja Svestke zdravstvene organizacije (WHO) su pokazala da nordijska i mediteranska dijeta smanjuju rizik od nastanka raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Takođe, nordijska dijeta doprinosi mršavljenju što većini ljudi i jeste cilj čim se opredele na drugačiji način ishrane, a celovite žitarice u tome najviše pomažu.

- Prerađena hrana je mnogo ukusna i upravo to i jeste razlog prejedanja i nastanka gojaznosti. - dodao je Rajan Majkl.

Ovakav način ishrane je dobar i za prirodu, s obzirom na to da se bazira na konzumiranju namirnica koje su u njoj nastale i nema potrebe za korišćenjem velikog broja resursa za proizvodnju hrane i tako dolazi do smanjenja efekta staklene bašte. Zahvaljujući fokusiranju na  žitarice, voće i povrće, nordijska dijeta je bogata vlaknima i hranjivim materijama koje pomažu u održavanju zdravog i normalnog rada creva.

Ovu dijetu odlikuje to što ona podstiče upotrebu lokalnih i sezonskih namirnica što je idealna kombinacija kako za ljudsko zdravlje tako i za samo okruženje u kom živimo. Dozvoljene su i manje količine nemasnog mesa, ali za razliku od mediteranske dijete u nordijskoj se preporučuje meso divljači kao što je srnetina ili veprovina.

Foto-ilustracija: Profimedia

Strgmenova taktika: Kako da na zdrav način dovedete liniju do savršenstva!

(Telegraf.rs / Izvor: klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA