≫ 

Mladi rođeni u 90-im imaju daleko veći rizik da obole od ove vrste raka

Osobe rođene oko 1990. godine imaju dvostruko veći rizik za razvoj ove podle bolesti nego oni koji su rođeni 1950. godine

  • 1

Čak i ako ste trenutno mladi i zdravi, nikad nije prerano da počnete da bolje brinete o sebi. Nikad nije rano da postanete aktivni i da počnete da preduzimate preventivne mere protiv ozbiljnih bolesti. Možete započeti tako što ćete uraditi tumor markere za sve vrste karcinoma, jer kada je u pitanju kolorektalni karcinom, pravovremena dijagnoza je od najveće važnosti.

Ona čita 100 knjiga mesečno, a sada otkriva način na koji i vi to možete da uradite za samo sat vremena dnevno

Za one koji su rođeni oko 1990. godine, rizik od kolorektalnog karcinoma je dvostruko veći nego kod nekoga ko je rođen 1950. godine, što podstiče promenu smernica za pregled.

8 znakova upozorenja koji otkrivaju da vam srce ne radi pravilno

Američko udruženje za lečenje kancerogenih bolesti je samo revidiralo svoje smernice i preporučuje da odrasli rade testiranje na kolorektalni rak punih pet godina ranije (od njihove prethodne preporuke) u 45-oj godini umesto u 50-oj.

Foto-ilustracija: Profimedia / Za one koji su rođeni oko 1990. godine, rizik od kolorektalnog karcinoma je dvostruko veći nego kod nekoga ko je rođen 1950. godine

Promena ove politike zasnovana je na nedavnoj studiji koja pokazuje 51 procenat porasta kolorektalnog karcinoma (CRC) od 1994. do 2014. godine. To znači da je rizik za dobijanje raka debelog creva, za nekoga rođenog oko 1990. godine, dva puta veći nego za nekoga ko je rođen 1950. godine. To je zabrinjavajući porast.

Iako se o tome skoro uopšte ne govori, kolorektalni rak je četvrti najčešći oblik raka. Počinje ili u debelom crevu ili u rektumu, a ako se ne otkrije na vreme, širi se do ostatka tela. Simptomi mogu ukljulivati dijareju ili krvavu stolicu, grčeve, gubitak težine ili bilo kakvu primetnu promenu u ponašanju i pražnjenju creva. Ali često se dešava da kada osoba postane svesna ovih simptoma, rak već prelazi u teži stadijum.

Foto-ilustracija: Profimedia / Kolorektalni rak je četvrti najčešći oblik rak

To je jedan od razloga zašto se redovna testiranja na tumore moraju ozbiljno shvatiti. Ona igraju ključnu ulogu u ranom otkrivanju kolorektalnog karcinoma (i drugih potencijalnih zdravstvenih problema) i mogu činiti zaista bitnu razliku.

- Nadamo se da će široko rasprostranjeno usvajanje ove smernice imati značajan uticaj na incidenciju, patnju i mortalitet koji izaziva kolorektalni karcinom. - rekli su autori studije.

Ako ste stariji od 45 godina ili ste rođeni 1990-ih, a još uvek niste bili na pregledu za dijagnostifikovanje kolorektalnog karcinoma, krajnje je vreme da to učinite.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP / Redovni pregledi su najvažniji za dijagnostifikovanje kolorektalnog raka

(Telegraf.rs / Izvor: rd.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA