Naučnici otkrili potpuno novi deo sperme koji može da objasni neplodnost

Ova dodatna centriola daje naučnicima novu ideju kako da istraže probleme neplodnosti, pobačaja i urođenih defekata

  • 0

Sperma u poslednje vreme postaje važna tema, koncentracija spermatozoida po ejakulatu postaje niža, što zvuči zabrinjavajuće po opstanak ljudskog roda. Naučnici su stvorili veštačku verziju sperme, koja bi jednog dana mogla da zameni prirodnu.

"Testenina" za mršavljenje: Ručak koji će vas istopiti, a možete ga spremiti za manje od 400 dinara (RECEPT)

Nova studija otkriva potpuno novu strukturu spermatozoida, koja delimično može biti odgovorna za sve, od neplodnosti do pobačaja i porođajnih defekata. Ukoliko se sećate srednjoškolske biologije, možda se sećate da je "centriola" struktura u citoplazmi ćelije koja pomaže u deobi ćelija. Istraživači sa Univerziteta u Toledu su pronašli da postoji još jedna dodatna centriola u spermi, a nazivaju je "atipičnom" centriolom, i u sebi sadrži niz "čudnih osobina".

Za početak, iako imaju istu funkciju, ove dve centriole izgledaju veoma različito.

Foto: Pixabay.com / Naučnici su otkrili novu centriolu u spermi

- Abnormalnosti u formiranju i funkciji atipične centriole mogu biti koren neplodnosti kod parova koji nemaju dostupne metode za lečenje. To, takođe, može imati ulogu i u ranom gubitku trudnoće i u defektima tokom razvoja embriona.-  rekao je Tomer Avidor Rejs iz Odseka za biološke nauke u Toledu.

Potrebne su vam dve centriole da napravite radni centrozom i do sada se smatralo da spermatozoid daje jednu centriolu jajnoj ćeliji, pa da se kasnije sam duplira. Ali, umesto da se duplira, druga centriola je zapravo sve vreme tu, ali je to neko promicalo naučnicima.

- Pošto jajne ćelije ne daju centriole, a sperma poseduje samo jednu prepoznatljivu centriolu, želeli smo da saznamo odakle dolazi druga centriola u zigotima. U prošlosti je to bilo zanemareno jer se u pogledu strukture i sastava proteina potpuno razlikuje od poznate centriole.- rekao je Avidor Rejs.

Atipična centriola sadrži mali skup komponenata iz proteina, koje mu omogućavaju da stvori punu i funkcionalnu centriolu posle oplodnje. Ali, da li ova struktura izaziva sve te probleme sa plodnošću?

Ova dodatna centriola daje naučnicima novu ideju kako da istraže probleme neplodnosti, pobačaja i urođenih defekata, ali to definitivno ne znači da je ta atipična centriola za sve kriva.

- Sarađujemo sa odeljenjem za urologiju na Medicinskom Univerzitetu u Toledu, kako bismo proučili kliničke implikacije atipične centriole kako bismo mogli da utvrdimo da li je povezana sa neplodnošću i kakvom vrstom neplodnosti. -  rekao je Avidor Rejs.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia / Ova centriola sadrži mali skup komponenata iz proteina

(Telegraf.rs / Izvor: ciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA