≫ 

Ovo je najbolja stvar koja će vam pomoći ako morate da izgubite više od 20 kilograma

Veliko gubljenje kilaže je ogroman korak za one koji počinju da se brinu o svom zdravlju, a početak može biti jako bolan

  • 3

Kada je pred vama veliki gubitak težine, može biti jako teško da odredite gde treba da počnete. Studija koju je sproveo sajt "Risk Analysist" kaže da vam u tome može pomoći jedna lagana aktivnost i da je efikasnija od teškog vežbanja, brzog trčanja, plivanja i vožnje bicikla.

U pitanju su šetnje, naučnici su otkrili da ta lagana aktivnost ima neverovatne beneficije na vaše telo i zdravlje. Ljudi u studiji su brzo šetali. Bez obzira na tu brzinu, to je za mnoge i dalje privlačnija aktivnost od trčanja. Stručnjaci kažu da kada započnete svoj program šetnje, možete da izgubite i do jedan kilogram nedeljno. Više kilaže ćete gubiti na početku programa, jer ćete se tada oslobađati viška vode, po oslobađanju od suvišne tečnosti, kilogrami će se sporije topiti, ali će i dalje nestajati.

Pre nego što počnete da šetate redovno, posavetujte se sa lekarom oko inteziteta aktivnosti koju vaš organizam može da podnese.

Foto-ilustracija: Pixabay.com / Brzo šetanje pomaže da se izgube suvišni kilogrami

- Ako nikad niste vežbali, posetite lekara samo da biste bili sigurni da nemate razloga za zabrinutost. - kaže Skot Mulen, ortopedski hirurg na Univerzitetu Kanzas.

Ruski eksperiment u Školi 34: Odvojili su dečake od devojčica, stigli su rezultati

Pored gubitka težine, postoje i druge pogodnosti vezane za hodanje, uključujući i bolje raspoloženje i smenjenje nivoa stresa. Gubljenje kilograma na ovaj način ima pozitivan uticaj na vas kao na celinu. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da odrasli šetaju najmanje 150 minuta nedeljno, ta šetnja treba da bude umerenog intenziteta. Znači, da bi trebalo da izdvojite po 21 minut dnevno za šetanje.

Ako dugo hodate i sa sobom nosite dodatnu težinu, to može biti bolno za vas, ukoliko ne možete da izdržite šetanje pokušajte da napravite pauzu oko 4-5 minuta.

Foto: Pixabay.com / Odrasli treba da šetaju najmanje 150 minuta nedeljno

Nemojte se osećati kao da morate odmah početi da brzo hodate, posebno ako se vaše telo još uvek nije prilagodilo aktivnostima. Postepeno povećavajte brzinu tokom svake šetnje koju imate. Postoje velike koristi od promene brzine tokom šetanja. Ludi koji su ubrzavali tempo svojih šetnji su izgubili za oko 20 procenata više masti od onih koji su se uvek kretali istom brzinom.

Zašto ne treba da držite hleb na polici i gde je bezbedno da ga držite umesto toga?

Kada započnete novu rutinu šetnje, sasvim je normalno da tokom prvih dana osetite umor u nogama, rukama i telu. Potrebno je samo da se vaše telo navikne na novi režim kretanja i vežbanja.

Foto: Pixabay.com / Potrebno je da se telo navikne na novi režim kretanja i vežbanja

(Telegraf.rs / Izvor: tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusko

    15. jun 2018 | 08:32

    I tako jedno godinu ipo dana i mozda smrsate 15 kg.

  • Rj38

    15. jun 2018 | 16:13

    Dovoljno je i mesec dana da se vide rezultati! Provereno,sa smanjenom vecerom,bez alkohola,i sa sto vise vode!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA