≫ 

10 prirodnih lekova za svrab "tamo dole" - evo šta pomaže, a šta morate obevezno da izbegavate

Svrab tamo dole je veoma neugodan i neprijatan, ali je veoma česta pojava

  • 3

I žene i muškarci mogu da se suoče sa svrabom u intimnoj regiji u nekom periodu života, ali su žene sklonije ovom problemu zbog osetljivosti vagine i urinarnog trakta.

Ako vas je ujeo insekt lek protiv svraba, bola i crvenila krije se u vašoj kuhinji

Genitalije su najdelikatnija regija tela, a svrab vagine i vulve je veoma neprijatan što osobu koja to trpi može da izluđuje. Neki od najčešćih uzroka ovog svraba je gljivična infekcija, iritirajuće supstance, bakterijska vaginoza, menopauza, kožne bolesti, rak vulve i seksualno prenosive bolesti.

Svrab tamo dole nemojte ignorisati Foto-ilustracija: Profimedia

Bolesti poput dijabetesa, tuberkuloze i raka, lekovi kao sto su steroidi, antibiotici i lekovi protiv raka povećavaju šanse za infekciju u privatnim delovima. Nekad je svrb uzrokovan i lošom higijenom ili odećom napravljenom od poliestera. Jak stres i slab imunitet mogu da pogoršaju situaciju.

Pored svraba mogu da se jave i neki drugi simptomi kao što su bol u vagini, crvenilo, blago krvarenje, gusti iscedak neprijatnog mirisa, ako i bol prilikom uriniranja. Akoosećate svrab vreme je da preduzmete nešto povodom toga, bez upotrebe lekova. Ovo su neki od prirodnih načina kojima možete da tretirate svrab "tamo dole".

Higijena

Izbegavajte kupke i tuširajte se svakog dana Foto: Pixabay.com

Održavajte higijenu kako treba jer ćete se samo tako rešiti mikroba koji se javljaju u intimnim delovima. Tuširajte se svakog dana i izbegavajte tople kupke.

Hladne obloge

Za brzo olakšanje stavite hladne obloge koje će umanjiti upalu i otok. Uvijte par kockica leda u čistu pamučnu tkaninu i držite na upaljeno mesto 5 do 10 minuta.

Beli luk

Najbolji lek iz narodne medicine žFoto: Pixabay.com

Poznat je po svom antibakterijskom dejstvu, a pomaže telu da se izbori sa infekcijama. Nekoliko kapi ulja belog luka pomešajte sa uljem vitamian E, utrljajte u osetljivo mesto, ostavite da deluje 10 minuta i isperite toplom vodom. Svakog dana pojedite bar 3 čena belog luka ili uzmite neke suplemente koje će vam preporučiti lekar.

Grčki jogurt

Za blagi svrab u intimnoj regiji ovaj jogurt je idealan izbor. Grčki jogurt je probiotik jer sadrži bakterije, kao što je laktobacilus acidofilus. Možete da namažete jogurt direktno na vaginu ili potopite tampon i stavite u vaginu. Ostavite da deluje 2 sata i ponovite postupak dok svrab ne prestane. Jedite 1 do 2 šoljice ovog jogurta dnevno, ali se potrudite da vaš jogurt ne sadrži šećer jer on može da dovede do porasta broja gljivice kandide.

Jabukovo sirće

Odlično je za celokupno zdravlje Foto: Pixabay.com

Da biste sprečili svrab, možete da koristite čisto jabukovo sirće koje sadrži antigljivična i antibakterijska svojstva. Potopite tampon u sirće koje ćete rastvoriti sa vodom u odnosu 1:1, stavite tampon u vaginu i držite ga 15 do 20 minuta. Izvadite tampon i isperite vaginu, a postupak ponovite dva puta dnevno. Jednom dnevno popijte mešavinu od 1 kašike jabukovog sirćeta i 1 kašike meda u mlakoj vodi.

Ulje čajnog drveta

Odlično je u borbi protiv bakterija, a pomaže i u lečenju gljivičnih infekcija. Dodajte 4 do 6 kapi ovog ulja u 2 kašike gela aloe vere i nanesite ovu mešavinu na genitalije. Čekajte 15 minuta i onda isperite toplom vodom. Postupak ponovite dva puta dnevno.

Kokosovo ulje

Mažite ga na osetljive regije i jedite kako biste ojačali imunitet Foto: Pixabay.com

Bogato je antivirusnim, antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima i pomaže u zaustavljanju porasta broja mikroba. Odličan je za podizanje imuniteta. Nanesite ulje na inficiranu regiju, ostavite da deluje pola sata i isperite mlakom vodom. Ponovite postupak 2 puta dnevno. Svakog dana pojedite dve kašike kokosovog ulja tako što ćete ga dodati u salatu, supu ili ga koristite za kuvanje.

Borna kiselina

Ima antigljivična svojstva i odlična je u klečenju gljivičnih infekcija kada osećate svrab. Izmešajte 1/4 kašike borne kiseline sa 1 šoljom vode i ovom mešavinom isperite intimne delove tela. Ponovite postupak dva puta dnevno. Možete da koristite i vaginalne supozitorije na bazi borne kiseline koje su dostupne na tržištu, ali nikako nemojte da konzumirate bornu kiselinu oralno. Ako ste u drugom stanju bornu kiselinu ne smete nikako da koristite.

Ulje origana

Origano nije samo začin za picu Foto-ilustracija: Foter/La.Catholique

Ovo je još jedan lek iz kuhinje koji može da spreči razvoj i umnožavanje mikroba, posebno kandide koja izaziva svrab. Pomešajte 2 do 3 kapi ulja origana sa 1 kašikom kokosovog ulja i nanesite na iritiranu regiju. Ostavite da deluje 2 sata pre nego je isperete toplom vodom. Ponovite postupak jednom do dva puta dnevno dok se simptomi ne povuku. Dodajte 5 kapi ulja u čašu tople vode i pijete 1 do 2 puta dnevno.

Ulje neema

Odlično je u borbi protiv genitalnih infekcija. Pomešajte nekoliko kapi ovog ulja sa kokosovim uljem i nanesite ga na intimne regije. Nežno ga obrišite nakon 20 minuta i ponovite postupak 2 do 3 puta dnevno.

Savetujemo vam da izbegavate tople kupke, a da u slučaju pojave svraba spavate bez donjeg veša. Običan pamučni veš će vam mnogo pomoći kod osećaja svraba, dok će rublje od najlona i svile samo pogoršati stanje. Nosite odeću koja vas ne steže i dozvoljava vašoj koži da diše. Jedite zdravu hranu i izbegavajte brzu hranu, šećer i ugljene hidrate. Jedite što više kefira i probiotskog jogurta, smanjite cigarete i alkohol. Održavajte higijenu, perite dobro vaginu i održavajte je suvu. Nakon treninga i plivanja obavezno se odmah istuširajte.

Pogledajte i VIDEO: Da li ispravno koristite kremu za sunčanje?

(Telegraf.rs/top10homeremedies.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    25. jun 2018 | 15:16

    Možda je ipak najbolje, počešati je.

  • Ooo

    25. jun 2018 | 17:00

    Kad zasvrbi covek se inace počese realno tako i ovde ,kad zasvrbi nadjes nekog da te pocese;)

  • Didi

    25. jun 2018 | 17:11

    Higijena pola zdravlja a za te stvari samo persun, petersil kako ko zove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA