≫ 

Velika pomoć za dijabetes tip 2: Dodavanjem ovog jeftinog povrća u ishranu smanjujete nivo šećera u krvi

Simptomi dijabetesa uključuju osećaj konstantne žeđi i nagli gubitak telesne mase bez ikakve dijete

  • 2

Dijabetes tipa 2 je najčešći tip dijabetesa, a izaziva previsoke nivoe šećera u krvi. Stanje znači da pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili da ćelije tela ne reaguju na insulin.

Hormonski insulin koju se proizvodi u pankreasu je odgovoran za kontrolu količine glukoze u krvi. Zdrava ishrana i redovne fizičke aktivnosti mogu pomoći u prevenciji i kontroli ove bolesti. Ali, postoje i određene namirnice koje mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi.

San svake domaćice: Spremite džem za samo pola sata i to bez šećera i kuvanja (RECEPT)

U knjizi "Eat Better, Live Longer" medicinska nutricionistkinja dr Sara Brever i dijetetičar Džulijet Kelov kažu da crveni luk može da "smanji" nivo šećera u krvi.

Foto.Pixabay.com / Osobe koje jedu crveni luk u roku od četiri sata mogu da snize nivo šećera u krvi

- Beli i crveni luk mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, što ih čini korisnim za ljude koji su otporni na insulin ili imaju dijabetes. - napisale su autorke.

- U jednoj studiji pacijenata sa dijabetesom, 100 grama crvenog luka je značajno smanjilo nive šećera u krvi. - pišu one.

Informacije u knjizi se zasnivaju na studiji iz 2010. godine, koja je objavljena u časopisu "Environmental Health Insights". Istraživači su otkrili da su pacijenti sa dijabetesom koji su jeli 100 grama crvenog luka, u roku od četiri sata zabeležili pad nivoa šećera u krvi.

- Bilo je očigledno da sirovi crveni luk izaziva snižavanje šećera u krvi i tako se može koristiti kao dijetetski dodatak u upravljanju dijabetesom tipa 1 i tipa 2. - otkrili su autori studije.

Foto.Pixabay.com / Beli i ljubičastii ljuk mogu da smanje nivoe šećera u krvi

Još jedna studija pokazuje da dodavanje cimeta u jutarnji čaj može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi. Nutricionista dr Džoš Ajk tvrdi da ovaj začin može poboljšati osetljivost na insulin. Cimet blokira enzime nazvane "alanini", koji obično koriste krv kako bi apsorbovali šećer. Smanjivanjem alanina, manje glukoze može ući u krvotok nakon konzumiranja hrane sa visokim sadržajem šećera.

Prema istraživanju "NHS" dijabetes tip 2 je često povezan sa prekomernom težinomm, neaktivnim načinom života ili sa porodičnom istorijom bolesti. Simptomi uključuju povećanu žeđ, često mokrenje i zamućen vid. Međutim, mnogi ne shvataju da imaju dijabetes i procenjuje se da 175 miliona ljudi ima dijabetes tipa 2 bez dijagnostike.

Foto.Pixabay.com / Simptomi dijabetesa uključuju povećanu žeđ, često mokrenje i zamućen vid

(Telegraf.rs / Izvor: dailystar.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brklja

    26. jun 2018 | 17:32

    Tacno da mnpge namirnice uticu na smanjenje seccera u krvi. Sve se moze jesti pa i u vecim kolicinama, samo to treba i potrositi, radom,setnjom,teretahom i sl.

  • Satanista 1.

    26. jun 2018 | 19:30

    Nisam mogao da razumem za crveni luk,smanjuje šećer u krvi ili može da smanjuje,tu ima neke razlike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA