≫ 

Aktivni ugalj u hrani može da bude opasan po zdravlje - evo kada trebate da ga izbegavate

Aktivni ugalj može da vam oteža jačanje imuniteta umesto da vam pomogne u tome

  • 0

Velika je verovatnoća da će aktivni ugalj dovesti do toga da se vaša creva očiste od vitamina i minerala, pre nego li što ojača vaš imunitet.

8 grešaka koje svi pravimo kada pijemo jabukovo sirće zbog kojih rezultati izostaju

Gvinet Paltrou je na svom sajtu 2014. godine objavila da je limunada sa aktivnim ugljem najbolji sok za čišćenje koji je ikada probala. Ali to je bilo davne 2014. godine. Danas proizvodi sa ugljem se nalaze na svakom koraku, a prodavci nam savetuju da aktivni ugalj može da poveća nivo naše energije, učini našu kožu svetlijom i smanji gasove i nadutost. Ali je najveće ubeđenje da ovaj proizvod čisti naše telo od toksina.

Aktivni ugalj pomaže kd nadutosti Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ovo verovanje dolazi nam iz hitne pomoći gde se aktivni ugalj koristi kako bi se očistio organizam čoveka koji je uzeo otrov ili se predozirao lekovima. Ugalj se vezuje za otrov i sprečava da se on absorbuje u krvotok, a onda se otrovi izbacuju iz organizma preko stolice.

Iako primena aktivnog ulja izgleda prilično bezazleno, postoji par razloga zašto biste morali da izbegavate ove proizvode.

Aktivni ugalj će se povezati i sa vitaminima, mineralima i antioksidantima u našoj hrani. Ponekad se dodaje voćnim sokovima ili onima od povrća, zbog čega oni ne mogu da se absorbuju u krv. On može da se veže sa nekim lekovima, uključujući i neke antidepresive i one protiv upala, zbog čega su oni manje efikasni. Ovo može da bude veoma opasno po neke ljude, a sve to nije ispisano na pakovanju aktivnog ugla.

Aktivni ugalj koristi se u ishrani i u proizvodima za negu lepote Foto: Pixabay.com

Ukoliko ga koristite za detoksikaciju zbog alkohola koji ste popili noć pre, već je kasno jer se alkohol našao u vašoj krvi. Aktivni ugalj usporava rad creva i izaziva mučninu, zatvor i crnu stolicu. 80-ih godina naučnici su ukazali na to da se on vezuje za neke gasove i može da smanji nadimanje. Ukoliko jedete meso koje izaziva gasove obavezno nakon obroka uzmite aktivni ugalj koji će smanjiti proizvodnju gasova tokom varenja.

Svako od nas traži brzo i jednostavno rešenje za zdraviji život, a pravo rešenje je izbalansirana ishrana i redovna fizička aktivnost. Često nam prodaju priče kako je naša hrana toksična i kako nam treba nešto da pročistimo organizam. Mi već imamo ograne koji su zaduženi za detoksikaciju kao što su jetra i bubrezi.

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u SMRT

(Telegraf.rs/www.independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA