≫ 

Mitovi u koje žene i dalje veruju: Majke su pametnije, a za promene raspoloženja u PMS-u su krivi hormoni

Često čujemo kako žene imaju ženski mozak, a muškarci muški i da zbog toga pravimo razliku između ženstvenosti i muževnosti u ponašanju, preferencijama i ličnostima

  • 0

Zaista se razlikuju muški i ženski mozak, te su žene emotivnije, ne mogu da čitaju mape, ali zato multitaskuju bez problema; više vole ljude nego stvari i ne bune se za unapređenje, dok muškarci ne umeju da pročitaju emocije i tome slično.

Ako vaše dete drži lutku u ovoj ruci, znači da imate pravog, malog genija

Do razlika dolazi i zbog izloženosti drugačijim genima i hormonima još dok je beba u materici, pa je pretpostavka da je važna priroda ne i odgajanje. Naš mozak se menja tokom celog života, pa mnogi tvrde da ne postoje muški i ženski mozak jer su naši mozgovi jako slični.

Muški i ženski mozak se ipak razlikuju? Foto: Pixabay.com

Svaki mozak je jedinstvena kombinacija mozaika neki su ženstveni neki muževni, a najbolje se opisuju izrazom androgeni. Tim koji je predvodila neurobiolog sa Dafna Džoel sa Univerziteta Tel Aviv, pokazala je na primeru mozgova odraslih jedinki da postoje ipak neke formacije i “dodaci” u mozgu koji se nazivaju muški ili ženski.

Hormoni pre rođenja kod fetusa kojima je mozak izložen čine mali pomak u razvoju mozga, jer se recimo pod uticajem testosterona javlajju muževnije regije u mozgu. I devojčice i dečaci se pomalo razlikuju tokom detinjstva. Širom sveta muškarci još uvek misle da su ametniji od žena, što je samo stereotip kojim su oni izloženi još od detinjstva.

Devojčice veruju da je genijalnost, nadarenost i pamet nešto što pripada samo dečacima i manje su zainteresovane za igrice koje su namenjene za izuzetno pametnu decu.

Trudnoća menja ženski mozak. Foto: Pixabay.com

Godine 2016. neurolog Elselin Hoekcema sa Univerziteta u Holandiji skenirala je mozak 25 žena koje su po prvi put rodile pre i posle porođaja i uporedila ih sa mozgovoma 20 žena koje nisu nikada rađale. Ovo je bio prvi uvid u to kako trudnoća dovodi do promene u strukturi mozga. Trudnoća je povezana sa smanjenjem sive mase u regijama povezanim sa socijalnom kognicijom i empatijom, dok hipokampus koji je povezan sa memorijom isto gubi na volumenu. Kada su porodiljama pokazivane slike njihove dece ovi centri su im bili aktivirani, a kada su gledale slike tuđe dece ovi centri nisu bili aktivirani. To ukazuje da su ovi centri u mozgu izgubili na volumenu.

Materinstvo čini glodare pametnijima. Majke koje su imale više trudnoća imaju bolje pamćenje i imaju manje znakova starenja mozga za razliku od onih koje nisu rađale. Autori istraživanja veruju da je to zbog izloženosti mozga hormonima kao što su estrogen, progesteron, prolaktin, oksitocin i kortizol.

Trudnice su izjavile da im je u trudnoći pamćenej bilo jako loše i pomućeno. Foto: Profimedia

Naučna zajednica ispitala je tvrdnje da polni hormoni utiču na mogućnost razmišljanja, rezonovanja i pamćenja. Kod manjka hormona najbolje obavljamo muške zadatke, a ženske kada imamo viš ehormona. Žene su u mogućnosti da obavlajju neke radnje lake muškom mozgu, kao što je rotiranej 3D objekata u mašti, samo kada su hormoni na minimumu to jest tokom menstruacije.

Žene su u stanju da imanuju više objekata nego muškarci tokom menstruacije kada im je estrogen na visokom nivou. Dokazano je da na promene raspoloženja ne utiču hormoni već nedostatak socijalne podrške, stres i loše zdravlje.

Neka istraživanja su pokazala da se tri od četiri žena u trudnoći žali na to da su zaboravne, pometene i dekoncentrisane, ali to još uvek nije potkrepljeno dokazima.

VIDEO: Roditelji utvrđuju pol deteta uz pomoć aligatora

(Telegraf.rs/http://www.dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA