≫ 

Zelene i zrele banane nisu podjednako zdrave - evo kada je najbolje da jedete jedne, a kada druge

Banane su odličan izvor hranljivih materija zbog čega ih rado jedemo

  • 0

Dok neki vole banane čija je kora zelene boje, drugi vole one koje imaju žutu koru sa tamnim pegicama, a ove banane imaju potpuno drugačiji učinak na telo i zdravlje.

Ova fotografija pokazuje koliko zrele banane su najzdravije, a koje bismo trebali da izbegavamo

Mnogi od nas se pitaju ima li razlike između banana sa zelenom korom i onih sa žutom pegavom korom. Naučnici kažu da ima i to velikih razlika. Na fotografiji koju je objavio korisnik @fitness_meals možemo da vidimo krug različitih banana sa korom od zelene do skroz zrele i prezrele. On esu označene brojevima od 1 do 15, a većina ljubitelja banana bira one od broja 4 do broja 7.

Објава коју дели Fitness Meals (@fitness_meals) дана

Nutricionista Rianon Lambert otkrio je da su banane odličan izvor kalijuma i hranljivih materija, ali postoje različiti benefiti od njih u zavisnosti u kojoj fazi ih konzumirate, tj. Kakva im je kora.

Ukoliko imate dijabetes, preporučuje se da jedete one čija kora je zelenija, jer ove banane imaju mnogo manje šećera. Kod zrelih banana skrob se vremenom pretvara u šećere.

Malo zrelije banane, s druge strane, su bolje za one koji imaju problem sa varenjem hrane. Zelene banane imaju više skroba koji se naziva otporni skrob koji ljudi ne mogu da svare. On može da bude veoma dobar za vaš stomak jer se njime hrane dobre bakterije u crevima.

Koje banane vi preferirate? Foto: Shutterstock

Kada je banana skoro cela braon boje, skoro sav skrob je prešao u šećer i hlorofil je uzeo drugačiju formu. Zbog toga dolazi do porasta broja antioksidanasa kod starijih banana. Potpuno braon banane su odličan izvor antioksidanata.

U jednom se svi nutricionisti slažu - možete da jedete kakve god banane želite jer će vaše telo uvek izvući ono najbolje iz njih i ono što mu najviše treba. Sadržaj hranljivih materiaj se ne menja bez obzira na boju kore. Jedino što se menja jeste ukus i način na koji naše telo prerađuje šećer. Ukoliko nemate dijabetes tipa 2, svejedno je koju bananu jedete.

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u smrt

(Telegraf.rs/thisisinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA