≫ 

Prirodni lekovi koji mogu da ublaže simptome astme kod dece

Sve više dece oboljeva od astme, respiratorne bolesti koja mnogim roditeljima teško pada

  • 2

Prema podacima američkog Koledža za alergije, astmu i imunologiju, astma je najčešća hronična bolest kod dece jer jedno od desetoro dece ima problema sa astmom zbog koje često izostaju iz škole i koriste agresivne terapije.

Obratite pažnju na to kako vaše dete diše jer ovo može da ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem

Deca koja imaju astmu, imaju osetljiva pluća koja se lako nadraže i upale kada dođe do kontakta sa nekim alergenom ili respiratornom infekcijom. Uzročnik pojave astme kod dece nije u potpunosti poznat, a smatra se da je najveći krivac osetljivi imunitet. Može da bude i posledica komplikovanih zapaljenja u ranijem dobu, ali i izloženost duvanskom dimu i zagađenju.

Deca koja su izložena dimu cigareta češće oboljevaju od astme. Foto: Profimedia.com

Uobičajeni simptomi su često kašljanje, šištanje iz grudi pri disanju, gubitak daha, oticanje u grudnom košu i bol. Pored ovih mogu da se jave i poteškoće u spavanju zbog otežanog disanja i kašljanja, otežani oporavak nakon bronhitisa i respiratorne infekcije, umor. Simptomi variraju od deteta do deteta i mogu da se pogoršaju ili poboljšaju tokom vremena.

Roditeljima astma kod dece teško pada jer im u mnogome ograničava aktivnosti i život, pa deca često izostaju iz škole, ne mogu da se bave sportom, igraju se i spavaju. Svi ovi simptomi mogu da ostave velike fizičke i psihičke posledice po dete.

Na nesreću ne postoji lek za astmu, ali postoje neki domaći “lekovi” i tertmani kojima roditelji mogu da pomognu deci i olakšaju im simptome, poboljšaju time njihov kvalitet života i spreče dalje oštećenje pluća koja su u razvoju. Ovo su samo neki od saveta roditeljima koji mogu da im pomognu u tretiranju simptoma astme.

Kontrolišite okidače

Alergeni poput polena često su okidači za napad. Foto: Pixabay.com

Ako znate šta izaziva astmatične napade kod vašeg deteta, moći ćete da kontrolišete te uslove i izbegnete napad. Neki od okidača su: respiratorne infekcije, alergeni poput polena, vežbanje, hladna voda, buđa, bubašvabe, dim cigarete i drugi zagađivači iz vazduha.

Đumbir

Veoma često se koristi u lečenju astme kod dece. Ima protivupalno dejstvo i deluje odlično protiv kontrakcija disajnih puteva. S toga, dajte detetu da popije 2-3 šolje čaja od đumbira dnevno ili pomešajte sok od đumbira sa medom i limunom i napravite mu ukusan napitak.

Kurkuma

Ima dosta antioksidanta i protivupalnih komponenti koje pomažu u borbi protiv astme. Pomešajte jednu kašiku kurkume i šolju mleka, prokuvajte, ostavite da se malo ohladi i dajte detetu da to pije dva puta dnevno.

Med

Med je ejdan od najpoznatijih narodnih lekova. Foto: AP/Tanjug

Alkohol i eterična ulja u medu pomažu ublažavanju simptoma astme. Med omekšava sluz koja se taloži u bronhijama i izaziva napade. Pomaže i u borbi protiv kašlja i šištanja u grudima. Dva do tri puta dnevno detetu dajte da popije čašu mlake vode u kojoj ćete rastvoriti jednu kašiku meda.

Vitamin D

Odličan je za jačanje imuniteta, pa se posavetujte sa pedijatrom koji suplement da dajete vašem detetu. Obogatite detetovu ishranu namirnicama koje sadrže ovaj vitamin, kao što su sok od pomorandže, mleko, jogurt i bademovo mleko.

Beli luk

Odličan je u smanjenju histamina koji dovodi do pojave upala kod astmatičara. Bogat je i vitaminom C koji neutračiše slobodne radikale. Odličan način da detetu date da unese beli luk jeste da prokuvate 1/4 šolje mleka sa dva čena belog luka, i to ćete mu davati jednom dnevno.

Vežbanje

Obavezno pazite na dete kada se bavi nekom fizičkom aktivnosti. Foto: Tanjug/Tanja Valič

Podržite dete u aktivnosti jer je fizička aktivnost najvažnija za njegov rast i razvoj. Redovnom fizičkom aktivnosti ublažavaju se simptomi astme, a pre vežbanja obavezno se pobrinite da se vaše dete adekvatno zagreje. Spora vožnja bicikla, golf, plivanje, gimnastika i tenis su aktivnosti koje mogu da se primenjuju.

Joga

Joga je veoma efikasna u kontroli astmatičnih napada jer se kroz bavljenje jogom savladavaju tehnike disanja. Postoje određene vežbe koje mogu da pomognu u lečenju poteškoća u disanju kod asmatičara. Vežbajte jogu svakog dana sa vašim detetom kako bi ono steklo naviku da vežda i naučilo pravilno da diše.

Ukoliko vaše dete boluje od astme i ima astmatične napade, obavezno koristite terapiju koju je prepisao lekar. Ovi prirodni lekovi mogu da posluže samo u olakšavanju simptoma i nikako ne zamenjuju redovnu lekarsku kontrolu i terapiju. Posavetujte se o svemu sa lekarom, a posebno se savetuje oprez roditeljima čija su deca alergična na neki od navedenih prirodnih lekova. 

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    18. jul 2018 | 16:42

    Pre svega, jako je važno da se utvrdi prava dijagnoza. Moju devojčicu su Kragujevački "najbolji pulmolozi", dve ipo godine lečili od astme. Koristila je jaku terapiju, pumpice, tablete, sprejeve.. ma svašta, operisali su joj treći krajnik, ali rezultata nije bilo. Za svaki prirodni lek, čaj, melem koji sam čula, kupila sam. Rešenje mukama našim našao je Veliki Branimir Nestorović.Beograd ipak nije daleko od Kragujevca. Dijagnoza je bezazlena, vremenom prolazna, sa povremenom terapijom i sada smo zdrave i bezbrižne. Bitno je ko nam decu leči, a ne kako.

  • CH

    18. jul 2018 | 14:50

    Seme koprive utopljeno u med,izbacuje šlajm.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA