≫ 

Zbog dva parčeta ovog poznatog kolača možete da dobijete kaznu za vožnju u pijanom stanju

Neki kolači bi mogli da utiču na vozače, odnosno da na njih imaju isto dejstvo kao i alkohol

  • 4

Nova studija otkriva da bi restorani trebalo da budu malo pažljiviji kada je u pitanju služenje deserta. Neki od kolača bi mogli da utiču na vozače, odnosno da na njih imaju isto dejstvo kao i alkohol. U istraživanju je utvrđeno da dve porcije popularnog italijanskog deserta tiramisu mogu da vas opiju. Tiramisu obično sadrži dve kašike brendija, "Tia Maria" ili "Amaretto".

Konačno srušen mit: Šolja kafe NE pomaže lečenju mamurluka

Ljubitelji ovog deserta, sa ukusom kafe, se upozoravaju da treba da budu pažljivi tokom vožnje, pogotovo ako su jeli veće količine ovog kolača. Drugi deserti na listi upozorenja uključuju trufle od višanja, koje obično sadrže oko 100 ml brendija od višnje, ali bi trebalo da pojedete celu količinu da biste se opili. Cela porcija je obično napravljena za osam osoba.

Foto: Pixabay.com / Tiramisu obično sadrži dve kašike brendija, "Tia Maria" ili "Amaretto"

Božićni puding takođe može uticati na pažnju vozača tokom vožnje, jer jedna porcija sadrži 150 ml brendija, šerija, viskija ili ruma, ali je potrebno da pojedete najmanje pet porcija ovog kolača da biste osetili bilo kakav efekat. "Boozi" čokolade su napunjene alkoholom i njihovo konzumiranje može da nadmaši limit koji je dozvoljen tokom vožnje.

Foto: Pixabay.com / Božićni puding sadrži 150 ml brendija, šerija, viskija ili ruma

Ali, nisu samo deserti ti koji predstavljaju opasnost za vozače, tu su i ljuti sosevi, sok od pomorandže i sos od bibera. Prema istraživanju, unos cele flaše ljutog sosa poput "Jack Daniels Jalapeno" ili bourbon sosa bi moglo da pokaže značajne količine alkohola u organizmu.

Konzumiranje previše sosa od bibera znači zabranu sedanja za volan, važno je napomenuti da jedna porcija ovog sosa obično sadrži 100 ml brendija.

Foto: Pixabay.com / Sos od bibera obično sadrži 100 ml brendija

Pileća "marsala" takođe predstavlja rizik, jer porcija za četvoro sadrži oko 250ml sicilijanskog vina "Marsala", mada bi trebalo da pojedete nekoliko porcija da bi se videli tragovi alkohola u vašem organizmu.

Neverovatno, ali čak i sok od pomorandže sadrži 0,5 procenata alkohola, a to se odnosi na sokove koji se proizvode od ostataka pomorandžine fermentacije.

Foto: Pixabay.com / Sok od pomorandže može da sadrži 0,5 procenata alkohola

VIDEO: U patroli sa presretačima

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antialkoholicar

    19. jul 2018 | 09:41

    Vecu glupost nisam procitao! Od kolaca mozes biti opijen a oni sto locu alkohol mogu bez brige pijani voziti.

  • Vla bre

    19. jul 2018 | 10:12

    A cuj kazna zbog kolaca to moze samo u srbiju e srbijo postaces smetliste za par godina

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    19. jul 2018 | 10:40

    Dva parčeta kolača, pa bude treći kolač i za policiju! ;-) ;-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA