≫ 

Šansa da prežive je bila jedan u 200.000: Spojene bliznaknije Evelina i Elizabeta su konačno uspešno razdvojene

Procenjuje se da su šanse za preživljavanje u ovakvim situacijama oko 50 procenata, ali važno je da se nikad ne odustane

  • 2

U neonatološkom odeljenju bolnice "Papa Giovanni XXIII" u Bergamu ima vrlo malo dece, a Elizabeta i Evelina nikada nisu bile u stanju da napuste ovu bolnicu, jer su rođene kao spojene bliznakinje, što im je od samog rođenja prouzrokovalo mnogo zdravstvenih tegoba. Njih dve su delile jetru, a njihova mala tela su bila spojena na stomaku.

5 razloga zbog kojih treba da pijete vodu čim ustanete ujutru

Njihov otac Frederiko (37) i majka Klaudija (32), su se hrabro suočili sa činjenicom da su im ćerke rođene kao "pridružni blizanci". Ali, jedne večeri devojčice su dobile kolike, i za roditelje je postalo nemoguće da posmatraju svoje devojčice sa abdominalnim grčevima tipičnim za bebe, znajući da Elizabeta i Evelina, za razliku od drugih beba, ne mogu dobiti nikakvo olakšanje. Kod spojenih bilaznaca se ništa ne može učiniti jednostavno, čak i promena pelena ili dojenje postaju zahtevni zadaci.

Procenjuje se da su šanse za preživljavanje u ovakvim situacijama oko 50 procenata, ali važno je da se nikad ne odustane.

Foto: Pixabay.com / Ovo je bila treća operacija ove vrste u Italiji

Kako su ove devojčice rođene spojene, roditelji su rešili da im i drugo ime bude zajedničko - Rita. Vest o ovim devojčicama se širila medijima širom Italije, a Elizabeta i Evelina su posle mnogo pretrpljenog bola otišle na operaciju u Bergam, gde su uspešno razdvojene, čime im je omogućen normalan život. Njihova priča je puna sukoba emocija, a počinje 14. marta 2017. godine, rečima ginekologa koji su roditeljima rekli da očekuju blizance. Nakon nekoliko skeniranja u 12. nedelji, lekari su roditeljima rekli da su im "ćerke združene".

Klaudija i Federiko nisu razmišljali o abortusu čak ni za sekund: "Nismo čak trebali ni da pogledamo jedno u drugo, pre nego što smo jednoglasno rekli - Ne". Za ovaj par su usledili meseci mučenja nakon rođenja devojčica, Frederiko i Klaudja su prodali kuću da bi devojčicama pružili adekvatno lečenje. Roditelji su bili ljuti na ceo svet, ali su bili odlučni da se bore, jer su devojčicama sledili dugi, naizgled beskrajni meseci u bolnici.

Foto: Pixabay.com / U svetu se operiše 6 do 8 ovakvih slučajeva ovakvih slučajeva svake godine

Operacija razdvajanja devojčica je bila zakazana za 31. januar, 2018. 

Hirurg Mauricio Čeli je, sa svojim kolegama Đuzepeom Lokatelijem i Mišel Koledan, dobio blagoslov od don Paola pre nego što je ušao u operativnu salu.

- Procenjuje se da je šansa za rođenje povezanih blizanaca jedna u 200.000. - objasnio je Čeli.

U svetu se operiše od 6 do 8 slučajeva ovakvih slučajeva svake godine, uglavnom u Njujorku i Londonu. Ovo je treći ovakav slučaj u Italiji, a desio se samo nekoliko meseci, nakon dve operacije u bolnici "Bambino Gesu" u Rimu. Bliznakinnje su uspešno operisane i puštene sa intenzivne nege samo četiri dana nakon operacije, a njihova glad je bila prvi signal da je najgore završeno.

Kada su Elizabeta i Evelina otišle ​​kući, bio je 2. mart  i padao je sneg. Sve što je ostalo u njihovim životima iz prethodnih bolnih meseci su izdržljivost dva mlada roditelja i priča o medicinskom uspehu, ali i simbolična fotografija koju će Klaudija i Federiko koristiti na pozivnicama za krštenje: Elisabeta i Evelina u bolničkoj kolevci dok su još uvek povezane, zatvorenih očiju, držeći se za ruke.

- Ko zna zašto su se držale za ruke, možda da daju jedna drugoj snagu, ili jednostavno zato što se vole. Sada kada su bliznakinje razdvojene, možda će biti nerazdvojnije nego ikad, one se uvek drže jedna za drugu kada spavaju. Ali, kolik nije nešto što više treba da nas brine. - rekao je Frederiko.

Foto: Pixabay.com / Procenjuje se da je šansa za rođenje povezanih blizanaca jedna u 200.000

VIDEO: San svakog roditelja: Ovaj dečak najviše voli da pere sudove!

(Telegraf.rs / Izvor: corriere.it)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Оксед

    26. jul 2018 | 12:20

    Прави слатки медењаци и живот да вам буде тако сладак

  • Ja

    1. avgust 2018 | 21:30

    Jao sto su slatki.Pravi mali medenjaci.Samo da ih se cmace

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA