Zbog ove bolesti je Bijonse morala na carski rez: Pogađa veliki broj trudnica i može da bude fatalna po bebu i buduću majku

Niko ne može da vas u potpunosti pripremi na sve što vas u trudnoći očekuje

  • 0

Malo nadimanje i oticanje u trudnoći je normalna pojava, ali kada se oticanje otrgne kontroli i pređe granicu smatranu normalnom može u mnogome da ugrozi i zdravlje majke, ali i bebe.

Glumila je da je trudna 9 meseci kako je dečko ne bi ostavio - a onda su njegovi prijatelji otkrili jezivu istinu (VIDEO)

To se desilo Bijonse dok je nosila blizance Rumi i Sira. Ona je tada patila od toksemije, a ovo stanje kada je imala otoke veće od normalnih prikovalo ju je za krevet više od mesec dana.

Bijonse je imala velikih problema u trudnoći. Foto: Tanjug/AP

- Moje i zdravlje mojih beba bilo je u opasnosti, zbog čega sam morala da s epodvrgnem hitnom carskom rezu. Nakon toga proveli smo mnogo vremena po bolnicama, priznala je poznata pevačica.

Dugo je ova bolest nazivana toksemijom jer se verovalo da se u telu žene gomilaju otrovima, a u stvari je reč o priklampsiji. Kako god da je zovete, ona može da bude veoam opasna.

Reč je o iznenadnom porastu krvnog pritiska kod trudnica nakon 20. nedelje trudnoće, a stanje može da bude opasno po živote majke i bebe. Veoma je učestala i pogađa 5 do 8 odsto trudnica. Svake godine ova bolest odnese 50 do 60 hiljada života, što majki što dece. Najlčešće se javlja u prvim trudnoćama, ali žene koje su je imale u prvoj trudnoći imaju sedam puta veće šanse da je razviju u drugoj trudnoći.

Visok krvni pritisak kod trudnice je pokazatelj da je trudnica u opasnosti od ove bolesti. Foto: Pixabay.com

Ovu bolest može da izazove i hronično povećanje krvnog pritiska kod trudnica, bolest bubrega, gojaznost i ukoliko buduća mama ima više od 40 godina. Učestala je kod veštačkih oplodnji, ali i doniranja jajnih ćelija. Ženama koje pate od ove bolesti savetuje se da uzimaju male doze aspirina posle 12. nedelje trudnoće.

Prvi simptom preklampsije je visoki pritisak, posebno onaj od 140 sa 190. drugi znak je povećanje proteina u urinu ili pojava proteinourije. Zatim slede oticanje lica, ruku, stopala, glavobolje, pomućeni vid i bol u gornjem delu abdomena.

Žene koje pate od ove bolesti imaju povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega, infarkta, šloga i visokog krvnog pritiska. Ona može da dovede do pojave eklampsije, ozbiljnije bolesti kada trudnice doživljavaju napade koji je izlažu riziku, kao i bebu.

U slučaju da je ovo stanje dijagnostikovano kod trudnice, ona se nekad podvrgava carskom rezu. Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Kada se trudnici konstatuje da ima preklampsiju i trudna je najmanje 37 nedelja, lekar će pratiti nejno stanje uz pomoć nekih testova (krv i urin), ali će pratiti i stanje bebe preko ultrrazvuka i EKG-a bebe. Ukoliko je stanje ozbiljno, buduća majka će biti hospitalizovana kako bi imala adekvatnu negu i nadzor.

- Bila sam priključena na sistem za preživljavanje i toga sam bila svesna tek nekoliko meseci kasnije. Danas osećam povezanost sa svim roditeljima koji su imali takvo iskustvo, rekla je Bijonse.

Ukoliko se ona otkrije u ranoj fazi trudnici može da se ukaže adekvatna prenatalna nega. Zbog toga je veoma važno da se trudnice javljaju na prenatalne preglede jer oni mogu da spreče kasnije komplikacije.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA