"Ne prestajem da štucam već 4 dana i ne znam šta ću sa sobom"

Neobičan problem našeg sagovornika koji koristi trikove za kratkotrajnu pomoć

  • 3

Štucanje je refleksna radnja koju ne možete voljno sprečiti, često se dešava da kad počnete da štucate ne možete da se zaustavite. Do štucanja dolazi zbog poremećene ravnoteže elektrolita, manjka kalijuma, a može se izlečiti ispijanjem pića koja sadrže natrijum i kalijum bikarbonate. Bikarbonati olakšavaju resorpciju kalijuma, ali kod nekih ljudi mogu izazvati pojačano štucanje, pa treba biti oprezan sa njihovim unosom. Ako se štucanje nastavi duži vremenski period, verovatno će vam biti potrebna stručna pomoć.

Sneki ubica celulita je najveći prijatelj ženske guze: Njenu "mesožderku" svi obožavaju, a nama je otkrila i kakvi su muškarci kad dođu na masažu (VIDEO)

Ako često štucate, znajte da niste jedini, Amerikanac Čarls Ozborn je štucao 68 godina, od 1922. do 1990. godine što mu je omogućilo da se nađe u Ginisovoj knjizi rekorda kao čovek koji je najduže štucao.

Iako je štucanje bezazleno i kratko traje, ova nekontrolisana reakcija može da potraje i do mesec dana, čime ukazuje i na ozbiljne zdravstvene probleme. Kada dođe do toga, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom jer to može biti izazvano različitim poremećajima centralnog i perifernog nervnog sistema, počevši od nadražaja ili povrede jednog od nerava, poznatog kao frenični živac, do toksičnih i metaboličkih poremećaja.

Do štucanja dolazi zbog poremećene ravnoteže elektrolita i manjka kalijuma Foto: Pixabay.com

Uzroci neprestanog štucanja mogu biti različiti, pa se može pojaviti zbog brzog konzumiranja obilnog obroka, poremećaja elektrolita, pa čak i zbog tumora mozga. Štucanje može izazvati i upala pluća, poremećaj jednjaka i želuca, upala gušterače, bolesti jetre i žučne kese. Ako štucanje traje duže od mesec dana može da dovede do iscrpljenosti, nesanice, pa čak i gubitka telesne težine.

Osoba kod koje je štucanje često ili traje duže od tri sata bi trebalo da se javi lekaru. Štucanje se može lečiti različitim lekovima, ali tretman zavisi od uzročnika štucanja. Neprekidno štucanje se najčešće dešava iznenada, a zbog opterećena organizma može da izazove nervozu i umor. To se desilo i našem sagovorniku D.S., koji od četvrtka ne može da pretsane da štuca.

U nastavku saznajte kako je počelo njegovo štucanje i šta je jedino što trenutno može da mu pomogne. Doduše, kratkotrajno. 

- Sve se desilo u četvrtak posle podne, posle jednog obroka. Nije bio obilan, mada jeste malo masniji (svinjski kotlet). Nije mi teško palo, ali sam na to popio i kafu, i nakon pola sata sam počeo da štucam i to traje već četiri dana. U početku sam mislio da je ro standardno, bezazleno štucanje koje će proći kad popijem malo vode. Doduše, tako je i bilo u početku, a onda je nastao pakao.

Ništa više nije moglo da mi pomogne, udisao sam vazduh duboko, zadržavao ga dva minuta, pio male gutljaje vode, pio vodu okrenut naopačke. Popio sam i lek za smirenje, jer se dešava da bude taj nerv koji izazova štucanje stegnut, ali nije pomoglo. Najgore je noću, ne možeš da spavaš, a i ako uspem da se malo uspavam, štucanje me probudi.

Ponekad uspem da se primirim i štucanje prstane na sat vremena i onda se opet vraća.  Na kraju sam pronašao jedinu metodu koja mi ponekad pomaže da  zaustavim štucanje, a to je izazivanje nagona za povraćanje. Gurnem dva prsta u usta nekoliko puta i kad organizam krene da se grči kao da će da povraća tada me prestane štucanje. - kaže naš sagovornik D. S.

Iako je štucanje bezazleno, nekontrolisana reakcija može da potraje i do mesec dana Foto-ilustracija: Profimedia

5 trikova koji će vam pomoći da prestane da štucate, ako ne patite od dugotrajnog štucanja:

1. Srkanje

Iako je iritantno, pomaže. Nekoliko gutljaja vode srknite duboko, tako ćete najbolje pojačati delovanje mišića grudnog koša.

2. Disanje

Stavite papirnu kesicu preko usta i nosa (kesa mora da bude papirna) i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite.

3. Čokolada

Slatki namazi kao što su krem ili puter od kikirikija će uposliti mišiće jezika i disajne puteve zbog težine gutanja, a to će vam pomoći da štucanje prestane.

4. Isplazite jezik

Isplazite jezik i jako otvorite grlo, to olakšava disanje i zaustavlja grčenja dijafragme, koje izaziva štucanje.

5. Čaša vode 

Popijte punu čašu vode, ali naiskap, to sprečava štucanje. Ovaj metod se najčešće koristi jer brzo deluje.

6. Podrigivanje

Pokušajte da podrigujete, to bi trebalo da pomogne u otpuštanju viška vazduha iz želuca, jer to može biti čest uzročnik štucanja.

7. Prsti u ušima

Stavite prste u uši i tako ih držite 20-30 sekundi ili pritisnite mekano područje iza ušne školjke. To šalje opuštajući signal kroz nerve koji idu do dijafragme.

Naiskap popijte čašu vode da biste prestali da štucate Foto: Pixabay.com

8. Plašenje

Jedan od najpoznatijih tretmana protiv štucanja je da vas neko uplaši.

9. Sirće 

Pojedite nešto kiselo, komadić limuna ili nešto slično, a jači efekat ćete dobiti ako popijete kašiku sirćeta.

10. Jogurt

Otorinolaringolog otkriva najbolji trik za zaustavljenje štucanja:

Pomešajte dve kašičice soli sa pola šolje jogurta i polako popijte, to bi trenutno trebalo da smiri štucanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VLAJS

    13. avgust 2018 | 13:06

    RODJENI I MENI SE TO DESILO PRE 15 DANA.STUCAO NEPREKIDNO 5 DANA.STA DA TI KAZEM,LUDILO.NECES VERIVATI STA MI JE POMOGLO.OKACIO SAM SE O GREDU STATIVE I VISIO PO 2 -3 MINUTA.POSLE DRUGOG PUTA STUCANJE JE NESTALO.PRESUKAO SI ZELUDAC KOJI SAMO TAKO MOZE DA SE VRATI U NORMALU.PROBAJ I OSETICES KAKO TI JE PRETEGNUT ZELUDAC DOK VISIS I SRECNO!

  • Ana56

    13. avgust 2018 | 13:24

    Polsko istopiti kasiku secera u ustima! Provereno deluje!

  • Radmila

    13. avgust 2018 | 21:15

    Pregledaj aortu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA