≫ 

Roditelji, dobro pazite: Deca u kolicima su za 60 odsto više izložena zagađenjima iz vazduha

Bebe udišu vazduh na visini od 0.55 do 0.85 metara iznad tla, a na metar iznad tla je koncetracija nečistoća iz vazduha najveća

  • 0

Naučnici sa Univerziteta u Sariju su u novom istraživanju otkrili da bebe udišu vazduh na visini od 0.55 do 0.85 metara iznad tla. A pošto je nivo zagađenja najviši na visini do metra iznad tla, ta deca udišu 60 odsto više zagađenih čestica nego odrasli, pokazuju njihovi dokazi. Opasnost po zdravlje za decu je veća jer su im tela mala i u razvoju.

Agresivno ubija ćelije sa oštećenom DNK: "Zombi gen" je ponovo uskrsao i može biti najjači lek za lečenje raka

- S obzirom na to da se radi o ranjivim bićima zbog razvoja tkiva, imunog sistema i mozga u toj ranoj fazi života, zabrinjavajuće je to što su izložena tako visokom nivou zagađenja. - rekao je vođa istraživanja Prašant Kumar.

Bebe udišu vazduh na visini od 0.55 do 0.85 metara iznad tla Foto: Pixabay.com

Roditelji decu mogu zaštititi tako što će se kolicima kretati dalje od najfrekventnijih saobraćajnica jer je pored njih zagađenost najveća. Pomoći će i neko pokrivalo na kolicima.

Naučnici se u ovom istraživanju nisu bavili time jesu li neke vrste kolica bolja ili lošija kada je u pitanju izlaganje zagađenjima. Studija je objavljena u časopisu "Environment International".

Roditelji decu mogu zaštititi tako što će se kolicima kretati dalje od najfrekventnijih saobraćajnica Foto: Pixabay.com

VIDEO: Čovek je u igri razvalio dete vratima

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA