Pazite da ne postanete krezubi: Kako da konačno prestanete da škrgućete zubima tokom noći?

Bruksizam je stanje koje može da ošteti i uništi zube, a od njega pati mnogo osoba i jednako pogađa decu i odrasle

  • 1

Ako se pitate zašto se svako jutro budite sa bolom u vilici ili glavoboljom, odgovor leži u noćnom škrgutanju zubima i stezanju vilice. Ovo stanje je poznato kao bruksizam, a nedavno je povezano sa još jednim neprijatnim stanjem pod nazivom apneja tokom spavanja. To se dešava kada se mišići grla opuštaju tokom noći i blokiraju disajne puteve tokom spavanja, prekidajući disanje.

Konačno rešavamo misteriju: Da li je uopšte dobro jesti banane za doručak?

Bruksizam je parafunkcionalna aktivnost zuba što znači da to nije ono što zubi treba da rade. Ipak, puno ljudi (8-31% odsto) pati od toga.

Postoje 2 vrste bruksizma: onaj koji se dešava tokom noći i onaj koji se dešava tokom noći, ali se nastavlja tokom dana. Razlozi zbog kojih osoba ima bruksizam mogu da variraju: psihološki i genetski faktori, nezgodan položaj gornjih zuba u odnosu na donje, ili određeni lekovi. Zbog bruksizma zubi mogu postati osetljiviji i početi da bole, a takođe možete patiti od glavobolje.

7 stvari koje vam mogu pomoći da prestanete da škrgućete zubima tokom noći:

Zbog bruksizma zubi mogu postati osetljiviji i početi da bole Foto: Profimedia

1. Izbegavajte kofein i alkohol

Prva jednostavna mera koju možete da preduzmete je popravljanje ishrane. Ono što jedete utiče na sve aspekte vašeg zdravlja, a zubi nisu izuzetak. Kofein je poznati stimulans, ali može da pojača bruksizam. Zato biste trebali da smanjite količinu kafe i energetskih napitaka, jer sadrže visoke količine kofeina. Ako ih često pijete, tokom dana ste preterano uznemireni i aktivni i teško vam je da se opustite, bruksizam vam je skoro zagarantovan.

Isto važi i za alkohol, ali to dovodi do toga da vaše telo ima drugačiju reakciju. Alkohol može ubrzati vreme koje vam je potrebno da zaspite, ali takođe će učiniti da vaš san bude lak i plitak. Škrgutanje zuba će samo pogoršati nesanicu.

Kofein je poznati stimulans, ali može da pojača bruksizam Foto: Pixabay.com

2. Smanjite nivo stresa u vašem životu

Stres je uobičajeni uzrok bruksizma, jer vas čini nervoznim tokom dana i uznemirenim noću. Prvo treba da razmislite o tome šta izaziva stres u vašem životu (ljudi, stvari i događaji), a zatim da napravite plan kako se rešite tih stvari. Svi volimo različite aktivnosti koje olakšavaju stres, ali evo šta će definitivno napraviti promenu: savetovanje, vežbanje i meditiranje.

Možete popraviti raspored i pokušati da ležete i da se budite u isto vreme svaki dan. Ne zaboravite na zdravu ishranu, brza hrana, gazirani napici i puno slatkiša oštećuju zube. Sirovo voće, povrće, orasi i bobice su dobre za vaše zube.

Stres je uobičajeni uzrok bruksizma, jer vas čini nervoznim tokom dana i uznemirenim noću Foto: Pixabay.com

3. Prestanite da žvaćete stvari koje nisu hrana

Ovo je navika koju imaju mnogi, ali može biti jako štetna. Žvakanje olovke ili bilo koje vrste neprehrambenih proizvoda donosi više bakterija u usta i kvari normalnu aktivnost usta. Ova navika je direktno vezana za škrgutanje zuba, a nekontrolisano žvakanje je rezultat stresa.

Ako ne možete da prestanete da žvaćete različite stvari, pokušajte da prevarite mozak promenom. Umesto olovke, uzmite žvaku.

Umesto olovke, žvaćite žvaku Foto: Pixabay.com

4. Dodajte kalcijum i magnezijum vašoj ishrani

Zamenite slatkiše i olovke za zeleno povrće, ali škrgutanje zuba može zahtevati i dodatke u ishrani. Uradite testove krvi i proverite šta vam u organizmu nedostaje. Nemojte koristiti vitamine i suplemente bez konsultacije sa stručnjakom.

Ako su vaši nivoi kalcijuma i magnezija preniski, počnite odmah da ih uzimate. Ovi elementi su važni za funkcionisanje mišića i zdravlje nervnog sistema. Ako patite od grčeva u toku noći, ovi dodatci će vam pomoći.

Dodajte kalcijum i magnezijum ishrani Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

5. Obratite pažnju na stiskanje

Obratite pažnju na to kako se vaša vilica i zubi ponašaju tokom dana. Nesvesno stiskanje zuba se često dešava kada previše razmišljate ili kada ste duboko uključeni u neku aktivnost. Ne možete to da primetite, ali vaša vilica je napeta. Opustite vilicu, a kada je opustite počnite da donju vilicu pomerate levo i desno.

Nesvesno stiskanje zuba se često dešava kada previše razmišljate ili kada ste duboko uključeni u neku aktivnost Foto: Pixabay.com

6. Dobro se opustite pre spavanja

Ako vas muči noćni bruksizam, onda je vaš prvi zadatak da se opustite pre spavanja. Što ste mirniji i opušteniji, to je veća šansa da ćete imati snažan san bez škrgutanja zubima. Kao i kod depresije, različite stvari funkcionišu za različite ljude. Pokušajte da pijete umirujući biljni čaj pre spavanja (na primer kamilica). Pokušajte da masirate vrat, ramena i lice, to će vam pomoći da sigurno opustite um i telo.

Dobro se opustite pre spavanja Foto-ilustracija: Profimedia

7. Koristite zaštitu za usta

Ako osećate da ne možete da se rešite bruksizma, idite kod stomatologa. Ako redovno posećujete zubara, on sam može da primeti promene u zubima i verovatno će vam savetovati preduzimanje mera. Najverovatnije će vam preporučiti zaštitnu za zube koja se nosi noću.

Postoji 2 opcije: možete da kupite gotovu zaštitu za zube u apoteci ili da od stomatologa dobijete onu koja je prilagođena vašim vilicama. Druga varijanta je mnogo bolja, jer svako ima različite strukture vilica i oblike usta. Silikonska zaštitna proteza je prilagođena tako da se savršeno uklapa u oblik vilice.

Koristite zaštitu za zube tokom noći Foto: Profimedia

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milivoje vatrogasac

    21. avgust 2018 | 20:30

    Taj sam. Dok u snu skripim zubima budim komsiluk! Da li da se iselim ili upotrebim neku od ovih metoda??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA