≫ 

Ovakav doručak može da vam pomogne da se izborite sa dijabetesom

Ispijanje mleka za doručak može da doprinese vašem zdravlju

  • 0

Mleko može da učini da se osećate sitim duže vreme, ali i da smanji nivo glukoze u krvi tokom dana čime može da doprinese zdravlju osoba koje boluju od dijabetesa tip 2.

Imate tvrd stomak i višak kilograma? Možda vam je zdravlje u velikoj opasnosti

Prema istraživanju objavljenom u Žurnalu o nauci o mleku, konzumiranje napitaka od visokoproteinskog mleka za doručak može da smanji rizik od gojaznosti tako što msanjuje apetit sve do ručka. Vođa istraživanja Doktor Daglas Gof sa Univerziteta Gelf iz Kanade rekoa je da nova saznanja mogu da budu ključna u borbi protiv porasta metaboličkih bolesti na globalnom nivou uz pomoć ishrane.

Mleko za doručak može da vam poboljša zdravlje. Foto: Pixabay.com

U istraživanju, Gof i njegov tim istraživača ispitivali su efekte ispijanja visokoproteinskog mleka za doručak uz žitarice koje su bogate ugljenim hidratima. Ispitivali su koliko se promeni nivo glukoze u krvi, osećaj sitosti i količinu hrane koju oni pojedu kasnije u toku dana.

Zahvaljujući surutki i proteinu kazein koji se nalazi u mleku, ukoliko se ispija ujutru oslobađaju se hormoni varenja koji usporavaju varenje i povećavaju osećaj sitosti, koji smanjuje rizik od gojaznosti i velike oscilacije u apetitu kasnije u toku dana.

- Nutricionisti su uvek isticali značaj zdravog doručka, a ovo istraživanje ohrabruje ljude da konzumiraju mleko, istakao je doktor Gof.

Nutricionisti apeluju da ujutru pojedemo zdrav doručak. Foto-ilustracija: Pixaby

Ovo istraživanje je veoma važno jer dolazi posle izveštaja vlasti da je za 40 odsto porastao rizik od dijabetesa tipa 2 kod dece od 2014. godine, a eksperti za ovaj skok krive ishranu bogatu brzom hranom u detinjstvu.

Pored dijabetesa sve više dece se suočava sa dijagnozom po kojoj su prekomarno teška ili gojazna za svoj uzrast. To sve dovodi do pojave dijabetesa tipa 2, oštećenja nerava i šloga.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA