≫ 

12 zdravstvenih problema koji mogu da vam promene izgled grudi

Većina promena na dojkama nije ozbiljna, u 80 odsto slučajeva su te promene benigne, ali se moraju redovno pratiti jer neke od njih moguu upućivati na rak

  • 0

Ženske grudi su složene strukture, prirodno se menjaju sa uzrastima i hormonskim fluktuacijama od menstruacije, dojenja i menopauze. Čak i različiti lekovi mogu uticati na to kako se vaše grudi menjaju. Ipak, neke promene dojke dijagnostikuju simptome nekih oboljena. Promene na dojkama mogu biti znak raka, a mogu da upućuju i na druga zdravstvena stanja koja nisu kancerogena, ali nisu ni zanemarljiva.

15 problema koje razumeju samo žene sa velikim grudima

Većina promena na dojkama nije ozbiljna, u 80 odsto slučajeva su te promene benigne. Bez obzira na to kakve su te promene, one su uglavnom mogu efikasno lečiti.

12 zdravstvenih stanja koja mogu uticati na vaše grudi:

Većina promena na dojkama nije ozbiljna, u 80 odsto slučajeva one su benigne, ali se moraju pratiti Foto: Profimedia/Wavebreak

1. Fibroza

Fibroza je ponekad poznata i kao fibrocistička dojka, a jedna je od najčešćih promena dojke koju žena može imati. Češće se javlja kod mlađih žena. Oboljenje znači da u dojci raste dodatno tkivo u obliku malih ožiljaka ili kvržica, čineći da grudi izbrazdano i neravno. Dodatno tkivo može biti gumeno ili čvrsto na dodir. Neke žene opisuju osećaj "kao vrećicu kuglica" ispod grudi.

Fibroza ne podiže rizik od raka dojke, a u većini slučajeva je nije potrebno lečiti osim ako simptomi ne obuhvataju mučninu. Neke žene tvrde da smanjenje kofeina olakšava simptome fibroze kao što je bol.

2. Ciste

Za razliku od fibroze koja ostaje relativno stabilna, ciste mogu da se kreću oko grudi i imaju tendenciju da se pojavljuju i nestaju sa menstrualnim ciklusom. Ove kuglice su ispunjene tečnošću i mogu postati veće i bolnije pre menstruacije. Ciste su nodule, a mogu se videti na sonogramu. Izgledaju kao male rupe u švajcarskom siru.

Ciste ne treba tretirati ako nisu neprijatne, u tom slučaju tečnost se može isprazniti pomoću šuplje igle. Ciste obično ne povećavaju rizik od raka dojke, osim ako nisu "kompleksne ciste", što znači da imaju i tečnost i čvrstu komponentu. Tada treba uraditi biopsiju da biste bili sigurni da nema ćelija raka.

Ciste mogu da se kreću oko grudi Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

3. Adenoza

Ovo su benigna oboljenja dojke koja se dešavaju kada se lobule (žlezde koje proizvode mleko u grudima) povećavaju i proliferišu. Adenoza se obično otkrije slučajno, dok doktori rade biopsiju cista ili fibroze. Jedini način da se ona vidi je na mamografu ili sonogramu.

Teško je otkriti adenozu ili rak dojke na testovima za snimanje, zbog toga adenoza obično zahteva biopsiju da bi se isključio kancer. Ako se na biopsiji ne pojavi malignitet, adenoza se ne mora lečiti. Neke lobule sadrže ožiljkasto tkivo. Ovo stanje je zvano sklerozirajuća adenoza, a može biti bolno.

4. Fibroadenom

Fibroadenomi su sastavljeni od žlezda i vezivnog tkiva i mogu se lako napipati. Obično su okrugli, čvrsti ili gumeni, a mogu se pomerati, obično nisu bolni. Stručnjaci ne znaju šta izaziva fibroadenome, ali estrogen može biti uključen u to. Povećavaju se kada žena uzoma pilule za kontracepciju, tokom menstruacije ili trudnoće.

Fibroadenomi imaju tendenciju da nestanu nakon menopauze. Neki fibroadenomi mogu povećati rizik od raka dojke i moraju se pratiti i ponekad ukloniti.

Fibroadenomi imaju tendenciju da nestanu nakon menopauze Foto: Profimedia/Fancy

5. Mastitis

Žene koje doje su posebno podložne mastitisu, to je upala u dojkama koju obično izaziva infekcija. Infekcija može biti izazvana zapušenim mlečnim kanalom ili malim laceracijama u grudima u koje mogu da uđu bakterije. Osim otoka, grudi mogu da bole, da budu crvene i tople na dodir. Neke žene imaju simptome poput gripa i glavobolju.

Sam mastitis ne povećava rizik od raka dojke, ali se može zameniti sa inflamatornim rakom dojke (IBC), retkim i agresivnim oblicima bolesti. Ukoliko antibiotici ne uspeju da reše mastitis, možda će vam trebati biopsija kože kako biste bili sigurni da nemate malignitet.

6. Hiperplazija

Hiperplaziju čine dodatne ćelije u kanalima ili mlečnim žlezdama u grudima. Može se nazvati duktalnom hiperplazijom ili lobularnom hiperplazijom, nezavisno od toga gde ćelije rastu, već na osnovu toga kako izgledaju pod mikroskopom. Hiperplazija nije rak sam po sebi, ali određeni tipovi mogu podići rizik od raka.

Ako imate ćelije koje izgledaju relativno normalno (nazvane "uobičajena hiperplazija") rizik od raka dojke nije povišen. "Atipična hiperplazija" je kada ćelije izgledaju abnormalno pod mikroskopom. Ona može povećati rizik od raka dojke za čak pet puta. Ako imate hiperplaziju (obično se vidi na mamografu i biopsiji), obratite se stručnjaku zbog povećanog rizika od raka dojke.

Hiperplaziju čine dodatne ćelije u kanalima ili mlečnim žlezdama u grudima Foto-ilustracija: Profimedia

7. Karcinom dojke

Postoji mnogo različitih vrsta karcinoma dojke. Sam rak dojke nije jedna bolest. Istorija svakog pacijenta je posebna, a odnosi se tačno na onaj tip koja osoba ima. Rak dojke je neuobičajena promena tkiva dojke koja nastavlja da se reprodukuje. Neke žene mogu primetiti grudvicu, dok druge mogu primetiti promene u koži dojke ili bradavice. Srećom, pojavio se niz različitih tretmana za lečenje raka dojke. Lečenje je prilagođeno svakom pacijentu ponaosob.

Da bi odredili terapiju, doktori gledaju na faktore uključujući veličinu tumora, da li se rak širi na limfne čvorove, da li tumor ima receptore estrogena i progesterona i da li ima protein HER2.

8. Ekcem

Tehnički, ekcem je oboljenje kože, a ne grudi. Ipak, može uticati i na grudi. Simptomi uključuju suvu, crvenu, kožu koja se ljušti i svrab. Stanje je hronično, što znači da nikada ne prestaje. Umesto toga, simptomi se ponavljaju. Kada je u pitanju ekcem na grudima, najvažnije je da proverite da to nije retka forma raka dojke poznata kao Pagetova bolest.

Ova vrsta raka dojke i ekcema "može izgledati slično", a ponekad zahteva biopsiju kože i tkiva za određivanje pravog oboljenja. Ako je u pitanju ekcem, tretman je isti kao i na bilo kom drugom delu tela: posebna kože, a ponekad i posebne kreme ili masti.

Simptomi ekcema uključuju suvu, crvenu, kožu koja se ljušti i svrab Foto: Pixabay.com

9. Psorijaza

Kao i ekcem, psorijaza je dermatološko stanje koje može uticati na bilo koju oblast kože, uključujući i grudi. Psorijaza je autoimuna bolest, nastaje kada imuni sistem počne da napada zdrave ćelije, tako da može dovesti do šireg oštećenja na celom telu, uključujući bolesti srca i psorijatičnog artritisa, ako se ne kontroliše.

Kod psorijaze, imuni sistem sa oštećenjima izaziva umiranje ćelija ubrzanim tempom. Zbog toga, ćelije se akumuliraju na koži, stvaraju srebrne naslage i crvene tačke koje mogu da svrbe. Bolest je hronična i često zahteva lekove na recept.

10. Šindre (herpes zoster)

Ako ste imali povećanu masnoću kada ste bili mladi i mislili da to utiče samo na stanje srca, možda ste pogrešili. Šindre mogu biti posledica načina života u detinjstvu. One se javljaju kada se virus varičela zoster (varicella zoster) pojavi u telu, izaziva osip sa plikovima na jednoj strani tela, a ponekad zahvata i dojke. Osim vidljivog osipa, najčešća žalba je težak bol.

Novije vakcine mogu pomoći da se spreče šindre, iako ne eliminišu rizik. Ako imate šindre, obično morate da sačekate da same prođu, a lekovi za bol vam mogu pomoći da brže prođete kroz oporavak.

Šindre mogu biti posledica načina života u detinjstvu Foto: Profimedia/Alamy

11. Osip

Pored ekcema, psorijaze i oboljenja kao što su mastitis, IBC i Pagetova bolest, žene mogu dobiti osip na koži dojki iz drugih uzroka. To uključuje gljivične infekcije, koprivnajču i šugu (izazvanu grinjama), kao i intertrigo, osip koji može da se pojavi na bilo kom mestu. Ovo stanje izaziva trenje kože i boravak u vodi, što dovodi do crvene ili napukle kože koja čini gostoljubivo okruženje za gljivice ili bakterije.

Većina osipa se može tretirati jednostavnim preparatima za negu kože: nemojte se češati, nemojte koristiti proizvode sa mirisima i prestatnite da koristite bilo koji novi proizvod za koji mislite da je mogao da doprinese širenju osipa. Držite površinu kože suvom koliko možete. Ako osip ne prolazi, pogorša se ili dolazi sa groznicom ili bolom, obratite se stručnjaku. Verovatno nije rak dojke, ali definitivno morate da budete sigurni.

12. Akne

Akne se mogu pojaviti i na grudima. Većina osoba ima akne na licu, ali akne mogu uticati na druge delove tela, pa i na dojke i grudi. U grudima ili dojkama akne nastaju zbog stresa, hormona, ishrane i određenih lekova. Tablete za kontracepciju mogu pomoći ako su hormoni odgovorni za ovo stanje. Nošenje širokih haljina i kreme za zaštitu od sunca mogu pomoći u smanjivanju njihove epidemije.

Koristite iste tretmane za negu kože koje biste koristili za akne na licu. Očistite kožu koristeći neko blago sredstvo za čišćenje koje sadrži glikolnu ili salicilnu kiselinu. Posle čišćenja, obrišite se čistim peškirom i nanesite hidratantnu kremu sa salicilnom kiselinom, benzoil peroksidom ili glikolnom kiselinom. Ako vaša koža postane suva, promenite kremu.

Akne se mogu pojaviti i na grudima Foto: Profimedia/ImageSource

VIDEO:  Seksi lepotice "zapalile" đakuzi, a onda je jedna pala sa litice

(Telegraf.rs / Izvor: health.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA