10 namirnica koje će vam pomoći da se izborite sa nadimanjem

Nadimanje je problem sa kojim se susreće sve više ljudi

  • 0

Iako je veoma neprijatno postoje dve vrste nadimanja i to ono koje je izazvano gasovima i ono koje je izazvano vodom.

Ovo je glavni krivac za nadimanje stomaka: Svaka druga žena boluje od toga, a poznata blogerka otkriva kako da se izlečite

Ono koje je izazvano gasovima tera vas da svaki put posle obroka otkopčavate pantalone nakon što ste pojeli određene vrste namirnica. Među njima su najčešće pasulj, mleko, povrće poput brokolija ili karfiola, ali i masna hrana. Svako od nas je drugačiji te nas i drugačije namirnice nadimaju.

Kod nadimanja izazvanog vodom, može da se desi da oteknete svuda pomalo. Do ovakvog nadimanja dolazi usled promene nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa, dehidratacije ili kada jedete dosta slane hrane, a unosite nedovoljno kalijuma i vode.

Bez obzira na to šta i kako vam izaziva nadimanje ove namirnice vam mogu mnogo pomoći u borbi protiv nadimanja.

Jogurt

Foto: Pixabay.com

Pun je probiotika, dobrih bakterija koje nastanjuju naša creva, pomažu u varenju i smanjuju upale. Odlučite se za grčki tip jogurta kako biste uneli više proteina, a manje ugljenih hidrata. Napravite od njega dezert tako što ćete mu dodati malo grejpa ili borovnice. Ako ste netolerantni na laktozu, probajte kefir.

Đumbir

On je jedan od najstarijih lekova koji su poznati u narodu i ima protivupalno dejstvo. Sadrži enzim za varenje zingiben koji pomaže da se razgrade proteini. Smanjuje upale creva i blagotvorno deluje na stomak.

Banane

Kalijum je glavni krivac što je ova vrsta namirnice odlična protiv nadimanja. Hrana bogata kalijumom pomaže da se izbaci so i voda iz organizma. Jedna banana neće kao rukom da odnese nadimanje,a li ukoliko obogatite ishranu kalijumom primetićete poboljšanje.

Limun

Ubacite sok od limuna u svakodnevnu ishranu i poboljšajte varenje. Foto: Pixabay.com

Stari trik sa vodom i limunom zapravo pali. Sok od limuna je veoma sličan stomačnoj kiselini pa pomaže u smanjenju nadutosti.

Dinja

Bogata je vodom i doprinosi hidrataciji vašeg organizma. Prirodni je diuretik pa će vam pomoći da iz tela izbacite višak vode. Ima dosta kalijuma pa će telo osloboditi i viška soli i vode.

Avokado

Ukoliko ste na keto dijeti, avokado je odličan izbor za vas kako biste se rešili nadimanja uz pomoć kalijuma. Brzo će da vas zasiti pa nećete biti gladni brzo nakon obroka.

Krastavac

Sadrži dosta vode i pomaže nam da budemo hidrirani. On može da nam pomogne da izbacimo višak vode i gasove iz naših creva. Sadrži sumpor i silikon, koji deluje kao blagi diuretik koji nas podstiče da više uriniramo.

Asparagus

Specifičan ukus ove hranljive biljke krije tajnu njene moći. Foto: Pixabay.com

Ima aminokiseline koje su odličan diuretik i bore se protiv viška vode u organizmu. Sadrže i probiotska vlakna koja pomažu da se naš digestivni trakt pokrene.

Kivi

Ovo moćno malo voće ima enzim aktinidin, a bogat je i kalijumom.

Papaja

Papain u papaji je enzim koji pomaže u varenju hrane i pomaže u borbi protiv upale. Pored vlakana, unećete i vitamin A,a li zadržite se samo na jednoj porciji ovog egzotičnog voća jer sadrži dosta glukoze.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA