≫ 

Sve što morate da znate o brazilskom podizanju zadnjice - i zašto je ovo najopasnija plastična operacija

Uprkos tome što se jedna u 3.000 operacija završi smrtnim ishodom, u poslednjih 5 godina zahtevi za ovom operacijom su se duplirali

  • 1

Potražnja za većom zadnjicom sve je veća i popularnija, a zahvat poznat kao Brazilsko podizanje zadnjice izveden je dva puta više u poslednjih 5 godina.

Lea (29) preminula nakon operacije uvećavanja zadnjice: Otišla je u popularnu tursku kliniku i više se nije vratila svojoj deci i mužu (FOTO)

Nedavni slučaj u kome je pacijent umro tokom operacije bacio je novo svetlo na ovaj zahvat i rizik koji on sa sobom nosi. Prema rečima Američke asocijacije plastičnih hirurga, Brazilsko podizanje zadnjice nosi sa sobom najveći rizik od smrti od svih procedura koje se se izvode pod anestezijom.

Zadnjica Kim Kardašijan mnogima je inspiraciaj za ove zahvate. Foto: Instagram/kimkardashian

Mnogi se podvrgavaju ovoj operaciji iz estetskih razloga, ali ima i onih koji se na to odlučuju nakon što mnogo smršaju, zbog deformacija usled povrede karlice i sličnih problema. Procedura podrazumeva uzimanje sala sa nekih delova tela gde nije poželjno da bude i ubrizgavanje u zadnjicu kako bi se ona povećala.

Kako bi procedura bila uspešna, salo mora da bude snabdeveno hranljivim materijama zbog čega se ubrizgava u tkivo koje je dobro prokrvljeno. Salo može da preživi ukoliko se ubrizga u drugo salo,a li u 90 odsto slučajeva ono se sagori. Salo ima veće šanse da opstane ako se ubrizga u mišić, što zapravo predstavlja i izvor rizika.

Ukoliko se ne ubrizga onako kako treba može da dovede do brojnih problema. Ovo može da dovede do prodiranja masti u krvotok i začepljenje krvnih sudova. U plućima može da dovede do prekida snabdevanja kiseonikom, a u mozgu može da izazove šlog. Oba slučaja mogu da budu fatalna.

Volumen masti je takođe bitan. Mnogi hirurzi smatraju da je bezbedna količina oko 300ml, dok neki iskusniji hirurzi koriste i veće količine masti koje idu i preko jedan litar.

Mnoge devojke žele veću zadnjicu kako bi bile privlačnije muškarcima. Foto: Pixabay.com

U istraživanju sprovedenom 2017. godine učestvovalo je 692 hirurga iz celog sveta kako bi se istražila smrtnost tokom izvođenja ovog zahvata. Prijavljeno je 32 smtrna slučaja i 103 koji se nisu fatalno završili, ali se ne zan tačan broj jer mnogi od njih ostanu neotkriveni.

Embolizam masti (prodiranje u krvne sudove) je najčešći uzrok smrti kod ovog zahvata. Stručnjaci su istakli da ubrizgavanje masti u zadnjicu mora da se izvodi oprezno i bez ubrizgavanja duboko u mišić. Kod pacijenata koji su umrli, masti su otkrivene i u plućima i srcu. Bilo je i dokaza o oštećenju krvnih sudova gluteusa.

Salo se ubrizgava i u proceduri povećanja grudi, ali nije bilo izveštaja o smrtnosti tokom ove procedure. Većina operacija koje su se fatalno završile, bile su posledica nesposobnosti i nedovoljne stručnosti onih koji su ih izvodili. U svetu koji je opsednut lepotom i slavnim ličnostima ova procedura je veoma popularna uprkos riziku. Važno je da hirurg objasni pacijentu da postoji opasnost od rizika, a bezbednost pacijenta treba da bude na prvom mestu.

VIDEO Njena dizajnirana vagina košta 14.400 evra:

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA