≫ 

Isprobajte recept za 2.000 godina star energetski napitak koji su koristili rimski vojnici, a čak ga je pio i Isus

Isus Hrist je odbio da ga pije, rimski vojnici su ga korsitili kao lek i hranu, a potiče iz antičke Grčke

  • 2

Svi znamo da je važno da se dobro hidriramo. Međutim, ponekad nam u tome ne može pomoći voda, ali nam tu u pomoć može priskočiti energetski napitak koji potiče iz starog Rima a naziva se "posca". Rimljani su bili poznati po svojim inovacijama u vojnoj logistici, to im je omogućilo da prošire svoju teritoriju vam zidina Rima na čitav Mediteran. Ali, vojska ne može da pobedi ako je žedna. Ova mešavina crvenog vinskog sirćeta i vode (ponekad soli i bilja) ima posebno mesto u istoriji pića, zahvaljujući svojoj ulozi u svetu rimske vojke.

Zašto nikad, ali baš nikad ne možete da pročitate rukopis lekara?

Poreklo ovog napitka nikada nije tačno utvrđeno, pa je sasvim moguće da zapravo datira iz antičke Grčke. U tom slučaju naziv potiče od reči epokos, što znači "vrlo oštro". "Posca" napitak svoju slavu duguje malom, ali bitnom delu koji je zauzimao u legendarnoj efikasnosti rimske vojske. Poznato je da je vojska uvek konzumirala napitak "Posca" uz sir i drugu hranu.

Rimski vojnici su, naravno, pili vodu. Ali, istorijski podaci ukazuju na to da pijaće vode nije bilo dovoljno za sve. Rimljani su jako cenili vino zbog svojih zdravstvenih koristi, ali je pravo vino bilo skupo. Bogati Rimljani su zato osmislili piće za vojsku, kako je za vojne zvaničnike vino bio skup izvor kalorija, "posca" je postala idealna. Razblaživanjem vinskog sirćeta sa vodom "posca" je efikasno vojnicima davala energiju po veoma niskoj ceni.

Bogati Rimljani su zato osmislili piće za vojsku koje je bilo jeftinije od vina Foto: Pixabay.com

Kiselost pića i blagi sadržaj alkohola su verovatno neutralisali bakterije, što je ovo piće činilo sigurnijim od ispijanja prave vode. To bi bila velika prednost, s obzirom na to da je poznato da voda može da uništi jednu vojsku efikasnije od borbe.

Vojni lideri i druge rimska elita uglavnom nije htela da pije "posca" napitak, jer je to bilo piće običnih ljudi. Kada je rimski imperator Hadrijan hteo da slavi sa svojim vojnicima, morao je da pije ovo piće da ne bi uvreduio vojnike. Tako je "posca" dospela i na trpezu vladara.

Pored utoljavanja žeđi rimske vojske "posca" se pominje i u Bibliji. Pre raspeća, rimski vojnicu su ponudili Isusu Hristu ovo piće. U zavisnosti od tumačenja, oni su to učinili ili kako bi pomogli u smanjivanju mučenja ili da bi ga provocirali. Bez obzira na to, Isus nje pio ovo piće, nakon što ga je probao, odbio ga je.

Zahvaljujući vizantijskim medicinskim piscima zmnamo da su svi recepti za "posca" piće uključivali kumin, seme repe, seme celera, anis, timijan i so. Dodavanje biljaka i zaslađivača je zavisilo od dostupnih namirnica.

Kiselost pića i blagi sadržaj alkohola su neutralisali bakterije kojih je bilo u običnoj vodi Foto: Pixabay.com

Iako, imamo samo mali nagoveštaj da je "posca" zaslađen napitak, mnogi recepti se zasnivaju na medu: 

2 kašike crvenog vinskog sirćeta

250 ml vode

1 kašika meda

Prema ovom receptu, med prvo treba rastopiti u mikrotalasnoj pećnici oko 20 sekundi, a zatim dodati u vodu i mešati. Na kraju dodajte sirće.

Ako želite nešto "oštriji" ukus, ovaj recept zahteva veći procenat sirćeta u vodi: 

1,5 čaše crvenog vinskog sirćeta

0,5 čaše meda

1 kašika izdrobljenog semena korijandera

4 šolje vode

Prokuvajte med u vodi i ohladite ga, pa mu potom dodajte i ostale sastojke.

Pored utoljavanja žeđi rimske vojske "posca" se pominje i u Bibliji Foto: Pixabay.com

VIDEO: Dr. Paukman podmlađuje ljude, a ovo je njegov recept za mladost

(Telegraf.rs / Izvor: qz.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA