≫ 

Fizoterapeuti nisu doktori, oni ne postavljaju dijagnozu!

Nova kolumna Dr Nenada Dikića o potrebama da se izvrši pravilna raspodela dužnosti prema nomenklaturi

  • 6
Miljan Amanović i Novak Đoković Foto: MN Press

Očigledno da u zdravstvenom sistemu gde stvari nisu dobro postavljene lako dolazi do zabune pa i obmane pacijenata. Kod nas je postalo uobičajeno da se otvaraju ordinacije fizikalne medicine u kojima ne rade doktori, već fizioterapeuti. Oni koriste mogućnost da pored primene fizioterapije postavljaju dijagnozu i predlažu lečenje, a da za to zapravo nisu obučeni, ni ovlašćeni.

15 namirnica koje izazivaju srčane bolesti, a neke od njih jedete svaki dan

Tako je mojoj prijateljici u poznatoj ordinaciji propuštena prilika da se postavi prava dijagnoza tokom nekoliko meseci, a da se za to vreme sprovodi agresivna fizikalna terapija, uz stalno prisutan bol. I pored njenog ukazivanja da joj terapija ne pomaže, samo je pojačavan intenzitet na zadovoljstvo terapeuta, jer je pacijentkinja sve to podnosila, misleći da tako treba.

doktor foto: pixabay.com

To me je podsetilo na toliko često viđenu situacije pri kojima terapeuti uključuju aparate kao ringle na šporetu od 1 do 6 ne razmišljajući da je svako stanje posebno i da ne može biti tretirano šablonski. Pa ni ručak tako nije moguće skuvati.

Međutim, najvažnije da nije postavljena prva dijagnoza. Najmanje tri ozbiljne bolesti nisu dijagnostikovane, a bol je bio stalno prisutan. Zbog lošeg savetovanja propuštena je prilika da se vežbanjem, fizičkom aktivnošću i korekcijom ishrane popravi stanje. Naprotiv, dati su pogrešni saveti. I ko je tu kriv?

Pre svega pacijenti, jer misle da moraju na sve da pristanu, ne shvatajući da je uloga lekara da predlaže terapiju, a oni je prihvate tek kada imaju dovoljno informacija. U takvom ambijentu pojava terapeuta i raznih alternativnih vidara doprinosi samo dodatnom haosu.

Tu su problem posebno oni fizioterapeuti koji koriste samo mašine, po principu bar tri puta nedeljno, nekoliko nedelja, bez praćenja stanja pacijenta i promene stila života koji je doveo do problema. Verujem da je to najveća frustracija moderne fizioterpije.

Gema Bamford, Doktorka, Fizioterapeutkinja Foto: Nikola Tomić

S druge strane, uloga fizioterapeuta je nezamenljiva i mnoge bolesti su neizlečive bez njihovog rada. Kada kažem rada mislim pre svega na direktni kontakt i vežbanje. Kada se samo setim posledica moždanog udara koje su bez fizioterapeuta nerešive. Naklon terapeutima iz Sokobanjske. Oni upravo pokazuju ono što je suština fizikalne terapije, a to je poznavanja i razumevanje određenih stanja i bolesti i primena svih vidova terapije odnosno indikacija i kontraindikacija u lečenju i rehabilitaciji.

Slična situacija je i u nekim drugim zemljama. U Americi postoji Doctor of Physical Therapy, ali on nije doktor medicine i nema pravo da prepisuje terapiju. Tako je i u zemljama Komonvelta. Naravno, fizioterapeuti mogu da budu masteri ili doktori nauka ukoliko se bave naučnim istraživanjem, ali ta titula nema veza sa titulom doktor medicine.

Zbog svega budete kritični kada vas nešto boli. Pokušajte da razumete svoje stanje, tražite dovoljno informacija i odlučite se za najbolju ponuđenu terapiju. Nemojte da dozvolite da zbog toga što vas nešto boli neko na vama sprovodi nešto od čega vam nije bolje. I uvek mislite šta dalje, kada se terapija završi. Usvajanje zdravih životnih stilova i vežbanja je ključ zdravlja. Izaberite one koji vas motivišu i utiču da se vaše navike promene na bolje. I nemojte da trpite bol.

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    7. septembar 2018 | 12:56

    Doktore mnoge vase kolege vrlo cesto postavljaju pogresne diagnoze. I to vrlo cesto. Pozdrav. I da ima terapeuta takvih diagnosticara da pola doktora ne moze da im pridje...

  • miroslav

    7. septembar 2018 | 18:49

    Fizijatri vise nigde ne postoje u svetu ,i globalno nestaju kao specijalizacija jer uzimaju posao od fizioterapeuta,ortopeda,neurologa kojima se tacno zna sta rade i opis posla.Fizijatrija za deset godina nece postojati i to svi fizijatri znaju.

  • Ljiljana

    9. septembar 2018 | 23:37

    Da ima javašluka i loših primera ima i zato treba podržati uredjenje ove oblasti,a to istovremeno znači da niko drugi ne može da se bavi fizioterapeutskim procedurama osim fizioterapeuta.U zemlji gde se DIFovci bave patološkim stanjima ,a nemaju dana medicnske edukacije,pojedini lekari koji odredjuju program vežbi,a takodje nisu edukovani za to,fitness instruktori koji "leče" bol u leđima,u zemlji gde se ozbiljni onkološki limfedemi tretiraju po kozmetičkim salonima ,fizioterapeuti su najmanji problem.Mada dijagnoza doslovno znači izvući zaključak,a svaka funkcionalna fizioterapeutska procena se završava zaključkom,pa prema tome dr Dikiću istina je negde izmedju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA