8 stvari koje žena nikako ne sme da radi posle carskog reza

Oporavak nakon carskog reza obično traje šest nedelja, tokom kojih žena treba da pazi, odnosno da izbegava neke teže radnje

  • 2

Jedan od najlepših trenutaka u životu svake žene je onaj kada postanu majke. Zbog raznih komplikacija, pojedine ne mogu prirodno da se porode, pa je neophodan carski rez. Iako je danas medicina napredovala i ovo više nije toliko rizična operacija, neophodno je vreme za oporavak i zarastanje ožiljka.

Kako da iseckate crni luk, a da ne zaplačete? 4 najbolja načina koja koriste profesionalci

Carski rez je operacija kojom beba dolazi na svet, kroz rez preko stomaka i materice. Oporavak obično traje šest nedelja tokom kojih žena treba da pazi, odnosno da izbegava neke teže radnje. Tako nove mame ne bi trebalo da:

Carski rez je operacija kojom beba dolazi na svet, kroz rez preko stomaka i materice Foto: Pixabay.com

1. Podižu bilo šta što je teže od bebe, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Poslove po kući bi trebalo da izbegavaju što je duže moguće, kako bi ožiljak brže zarastao.

2. Ne preporučuje se da voze auto. Neki pokreti tokom vožnje bi mogli biti bolni i nekoliko meseci nakon porođaja.

3. Ne smeju da dehidriraju. Nakon carskog reza, mnoge žene imaju problema sa stolicom, jer je abdomen osetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo se hranitii i kretati se da bi creva bila aktivnija. Većina žena se plaši, pa zato treba naglasiti da šavovi ne mogu da popucaju.

4. Izbegavaju da spavaju na stomaku. Spavanjem na stomaku može da se produži vreme zarastanja ožiljka s obzirom da je šav pod pritiskom. Nakon carskog reza se preporučuje spavanje na leđima, a nekim ženama na boku.

Oporavak nakon carskog reza obično traje šest nedelja Foto: Pixabay.com

5. Izbegavanje seksualnih odnosa. Seks u tih šest nedelja može da bude bolan i neprijatan, a i ožiljku treba dati vremena da zaraste.

6. Izbegavanje korišćenja stepenica, bar dve nedelje nakon carskog reza. Ako je vaša spavaća soba ili bebina soba smeštena na spratu, premestite se privremeno u prizemlje. Kada počnete da koristite stepenice, hodajte lagano i pažljivo.

7. Ukoliko dobijete temperaturu ili osećate bol koji ne prolazi, odnosno postaje jači, nikako nemojte to zanemariti. To može biti znak infekcije.

8. Izbegavajte kupanje u kadi (birajte tuširanje) ili javnom bazenu sve dok vam ožiljak ne zaraste i dok više ne krvarite (i nakon carskog reza krvarenje je uobičajeno). Takođe, izbegavajte korišćenje tampona.

Iako je medicina napredovala i ovo više nije rizična operacija, neophodno je vreme za oporavak Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA