≫ 

Zašto vam zuji u ušima i šta da radite da ne biste ogluveli?

Svaka osoba na planeti je bar jednom osetila zujanje u ušima, ali kod nekih ono može preći u hronično stanje

  • 5

Zujanje u ušima je veoma neprijatno i prilično često, smatra se da je svaka peta osoba bar jednom osetila bespomoćnost i frustraciju zbog zvuka u ušima. U današnje vreme, kada smo izloženiji jakim zvucima nego ranije, zujanje pogađa sve više ljudi.

Ako ovako kuvate pirinač, možete da se otrujete

Zujanje u ušima se najčešće javlja nakon koncerta ili boravka na mestima gde se sluša glasna muzika. Tada je, zujanje u ušima znak da su se slušne ćelije unutrašnjeg uha umorile i potrošile energetske rezerve pretvarajući jak zvuk u nervni impuls. Ovo stanje je prolazno, ali postoje i stanja kada zujanje u ušima ne nestaje tako lako.

Zujanje u ušima može da bude posledica pojačane nervne napetosti, odnosno anksioznosti, dok se pulsirajuće zujanje javlja kod povišenog intrakranijalnog pritiska, kod nekih arterio-venskih malformacija, pojedinih vaskularnih tumora.

Pulsirajuće zujanje u ušima se javlja kod povišenog pritiska i kod nekih arterio-venskih malformacija Foto: Pixabay.com

Zujanje u ušima može da bude posledica ozbiljnih oboljenja kao što su akustički tumor, bezazleni tumor na slušnom nervu, otoskleroza, okoštavanja uha, glomus tumor, vaskularni tumor, benigna intrakranijalna hipertenzija, povišen pritisak tečnosti u glavi, Menierova bolest, oboljenje unutrašnjeg uha...

U slučaju zujanja u ušima je neophodno što pre posetiti stručnjaka, jer se zujanje koje se skoro pojavilo može otkloniti terapijom, za razliku od onog koje traje godinama i koje je jako teško izlečiti.

Zujanje u ušima se javlja kod 10-15 odsto svetske populacije, a češće je kod starijih osoba. Može nastati i kod mlađih osoba u slučajevima dugotrajnog ili čestog izlaganja buci (npr preglasna muzika, buka na radnom mestu itd.). Kod starijih osoba je često povezano sa nagluvošću, odnosno sa gubitkom sluha.

Šum odnosno zujanje (zvonjenje, pištanje) u ušima može biti povremeno ili trajno sa promenjivim intenzitetom, a češće se javlja krajem dana, u večernjim satima.

Zujanje u ušima mogu izazvati i neki lekovi, ali može biti i posledica upale uha, otoskleroze, začepljenja ušnih kanala, oboljenja krvnih vena u glavi, tumora slušnog nerva, nekih tumora mozga itd...

Kod trajnog zujanja u ušima, većina osoba se više ili manje "navikne" na isto, ali kod manjeg broja se može javiti i nervoza, pad koncentracije, anksioznost, poremećaj sna, zbog toga je jako važno reagovati na vreme dok je stanje još izlečivo.

Šum odnosno zujanje u ušima može biti povremeno ili trajno sa promenjivim intenzitetom, Foto: Profimedia/Wavebreak

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tnt

    16. septembar 2018 | 18:43

    Tinitus nemoze da se leci😔

  • Igor

    16. septembar 2018 | 17:36

    Ja se javio na vreme, pokusali terapijama ali nista.Dobio sam savet kad se uznemirim da nadjem nacin da se smirim.Obicno u tim situacijama napetosti se zujanje pojaca.

  • plavi safir

    16. septembar 2018 | 21:06

    Tinitus može da se leči ali u prva tri meseca od početka. Na žalost, retko ko ide odmah lekaru jer se polazi od toga da će biti bolje. Meni zuji već godinama. Trenutno baš jako... Živ se čovek na sve navikne...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA