≫ 

Devojčica je pojela pogrešan slatkiš jer je bio u istom pakovanju kao njen omiljeni, nakon toga je umrla: Njena majka ima lekciju za sve nas (FOTO)

Alergijska reakcija može da bude opasna po život i zbog toga je jako važno brzo reagovati

  • 0

Pošto se pojave simptomi alergijske reakcije, treba odmah reagovati i pružiti pomoć ugroženom jer neretko može da nastupi i smrt.

Boja i oblik jezika mogu da vas upozore na ozbiljne zdravstvene probleme

Devetogodišnja Izabela Marero umrla je nakon alergijske reakcije pošto je doživela anafilaktički šok kada joj je mama dala slatkiš za koji je mislila da je onaj devojčicin omiljeni. Nažalost, u standardnom pakovanju je bio pogrešan kolač koji je doveo da reakcije i kasnije smrti male devojčice.

Foto: Privatna arhiva

- Oba pakovanja izgledaju identično kao oni koji su joj omiljeni i čak i nakon otvaranja pakovanja nisam primetila razliku jer su izgledali identično. Jedan proizvod ima jaja kao alergen, a drugi ne - rekla je majka devojčice.

Proizvođač je obećao da će napraviti razlike u pakovanjima, ali nažalost za ovu neutešnu majku to je sada beznačajan potez. Zbog toga je apelovala na sve roditelje da dobro obrate pažnjuu na pakovanja dok ona ne budu vidno različita.

- Molim vas, ja sam kasno i teško naučila, ali pročitajte svaki sastojak koji je naveden na pakovanju. Budite oprezni čak i kod proizvoda koji kupujete unazad 5 godina - rekla je neutešna Helen.

Osobama koje padnu u anafilaktički šok potreban je hitna pomoć. Alergija je reakcija tela na neku određenu hranu ili supstancu. Uobičajene alergije aktivira polen, prašina, hrana, lekovi i ujedi insekata.

Foto: Privatna arhiva

Simptomi alergijske reakcije uključuju kijanje, kašljanje, gušenje i osip. Ukoliko primetite da reagujete na neke od navedenih stvari obratite se vašem lekaru koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju.

Najbolja zaštita od alergija je da izbegavate ono što je izaziva. Tretirajte reakciju antihistaminima, dekongenstatima i kremama sa hidrokortizolima. Kada primetite da ste pred anafilaktičkim šokom, a sami ste, obavezno pozovite hitnu pomoć jer u suprotnom to može da uradi neko ko je sa vama.

Ako se nađete u situaciji da neka osoba prolazi kroz anafilktički šok obavezno joj pomozite i pozovite hitnu pomoć. Olabavite joj odeću kako bi mogl da diše i pokušajte da ih smirite. Nemojte da paničite već se potrudite da do dolaska lekara budete pribrani.

(Telegraf.rs/mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA