≫ 

Koliko hemikalija sadrži jedna cigareta i za koliko će vam skratiti život: Ovo je sve što treba da znate da biste odmah prestali da pušite (INFOGRAFIKA)

Pušači ranije osede, najviše šanse da ostavite cigarete imate ako to uradite ponedeljkom, a nema potrebe da prođu godine da oštete organizam, one to rade već za par sekundi

  • 5

Cigarete su najprodavaniji proizvod na planeti, budući da se proda više od 1.000.000.000.000 pakli svake godine, a 25 odsto od toga je prokrijumčareno. Stav društva o pušenju i cigaretama se dramatično promenio u poslednjih nekoliko decenija. Navika koja je nekada smatrana ultimativnim izrazom kul ličnosti, seksipila i dobrog zdravlja, danas se smatra veoma nezdravom i nepoželjnom. Verovali ili ne, cigarete su nekada reklamirali sportisti i poznat glumaca, a reklame je bilo skoro nemoguće izbeći jer su bile i na televiziji, i novinama i u časopisima. U današnje vreme, reklamiranje cigareta je strogo zabranjeno, mada su i dalje najpopularnija mesta za izlaske ona gde je dozvoljeno pušenje.

Ovo su najbolje lokacije u Srbiji za savršenu Instagram fotografiju (INFOGRAFIKA)

Zapravo, navika pušenja duvana datira još od pre nove ere, duvan je Evropu i Aziju stigao u 16. veku i postao je popularan uprkos brojnim studijama o njegovoj štetnosti. Naučnici u Nemačkoj su u kasnim 1920-im otkrili vezu između raka pluća i pušenja duvana, a tada su započete i prve aktivne antipušačke kampanje. Godine 1954. grupa naučnika je povezala pušenje duvana sa povećanom smrtnošću među lekarima.

Samom duvanu se u procesu proizvodnje dodaju aditivi za pospešivanje prinosa, promenu boje, mirisa, lakšeg sagorevanja čime se još više povećava toksičnost cigareta. Kao rezultat štetnog dejstva duvanskog dima u organizmu raste krvni pritisak, brzina otkucaja srca i nastaju brojni drugi organski i psihički poremećaji. Organizam u kontaktu sa nikotinom proizvodi dopamin i endorfin koji se povezuju sa osećajem zadovoljstva kod pušača i to je ono što utiče na stvaranje zavisnosti. U nastavku možete videti sve što vas je ikada zanimalo o pušenju, duvanju i cigaretama.

Foto: Telegraf

VIDEO: Evo kakvog je ukusa pepeljara puna pikavaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    28. septembar 2018 | 11:39

    Brojke su jasne. Sad ko kako hoce.

  • Mildesorte

    28. septembar 2018 | 17:54

    Po ovoj statistici, ja sam mrtav već 12 godina.

  • Ja...RS

    28. septembar 2018 | 13:13

    Pusenje je stetno po zdravlje ali sto se statistike tice ja sam u minusu bar 10-15 godina zivota po njihovim proracunima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA