≫ 

Istopiće vas dok trepnete: 14 najboljih voćki za ravnjanje stomaka

Postoji značajna veza između unosa voća i smanjenog rizika od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i određene vrste karcinoma

  • 0

Zahvaljujući porastu popularnosti dijeta sa malo ugljenih hidrata, voće je dobilo lošu reputaciju. Zapravo, prema podacima CDC-a, samo 21 odsto odraslih Amerikanaca svakodnevno dobija samo polovinu preporučene dnevne doze voća. I dok se izbacivanje slatkiša iz ishrane može smatrati kao dugoročna korist, izbacivanje voća iz ishrane može imati štetan uticaj na zdravlje.

Prave haos u stomaku: Ove namirnice nikako nemojte jesti zajedno

Zapravo, postoji značajna veza između unosa voća i smanjenog rizika od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i određene vrste karcinoma. Još bolje, za one koji pokušavaju da izgube kilažu, pravo voće može biti ozbiljan saveznik. Istraživanje objavljeno u "Journal of American Dietetic Association" ukazuje na to da redovna konzumacija voća može pomoći smanjenju rizika od gojaznosti i pomoći u gubitku kilaže.

Ali, koje voće je najbolje kao pomoć u mršavljenju? Upoznajte se sa 14 voćki koji pomažu u mršavljenju i ravnjanju stomaka:

1. Jabuka

Kažu da jedna jabuka dnevno drži doktore podalje, ali osim toga jabuka pomaže u ravnjanju stomnaka. Pored 5,4 grama vlakana i potrebnih dnevvnih doza kalijuma, kalcijuma i fosfora, jabuka pre obroka vam može pomoći da smanjite broj kalorija koje jedete. Jabuke su lako dostupne i ima ih u svako doba godine.

Jabuka pomaže u ravnjanju stomnaka Foto: Pixabay.com

2. Nar

Nar je bogat antioksidansima i može pomoći telu da ozdravi, što znači da možete duže ostati aktivni i zdravi. Još bolje, studija objavljena u "Advanced Biomedical Researchfound-u" kaže da nar može pomoći u prevenciji bolesti srca, artritisa, pa čak i određenih vrsta karcinoma. Kod nas se takođe može naći u svako doba godine.

Nar je bogat antioksidansima i može pomoći telu da ozdravi Foto: Pixabay.com

3. Avokado

Bez obzira da li je stavljen na vrh salate, na tost ili se jede kao sos, malo je verovatno da ćete čuti bilo kakve pritužbe zbog unosa avokada. Avokado je jedna od najzdravijih voćki na svetu, a njegove masti i oleinske kiseline, smanjuju osećaj gladi i apetit i time utiču na mršavljenje. Zahvaljujuji povećanom uvozu i izvozu namirnica, ova tropska voćka se može naći i kod nas u svako doba godine.

Avokado je jedna od najzdravijih voćki na svetu, a utiče i na smanjenje apetita Foto: Pixabay.com

4. Lubenica

Da li ste upšte iznenađeni što lubenica igra glavnu ulogu u begu od letnje dehidratacije? Ovo osvežavajuće voće ima veliki procenat vode, ali ima i visok nivo vitamina B1, B6, aminokiselina i antioksidanasa.

Lubenica ima veliki procenat vode, ali ima i visok nivo vitamina B1, B6 Foto: Pixabay.com

5. Kajsija

Jedna čaša kajsija sadrži 63 odsto potrebne dnevne doze vitamina A, koji deluje kao moćno antiinflamatorno sredstvo. Uz to, dobićete i 3,3 grama vlakana i beta karotena, što može pomoći u sprečavanju određenih vrsta karcinoma.

Jedna čaša kajsija sadrži 63 odsto potrebne dnevne doze vitamina A Foto: Pixabay.com

6. Jagode

Jagode imaju malo kalorija i bogate su flavonoidima. One mogu biti jedna od najukusnijih pomoći za smanjenje kilaže. Zapravo, rezultati objavljeni u BMJ-u koji su povezani sa unosom hrane bogatom flavonoidom, kažu da su flavonoidi presudni za održavanje zdrave kilaže.

Jagode imaju malo kalorija i bogate su flavonoidima Foto: Pixabay.com

7. Grožđe

Ako žudite za slatkom užinom, grožđe vam može pomoći da pobedite želju za rafinisanim šećerom. Crveni plodovi su bogati resveratrolom, koji može smanjiti krvni pritisak, smanjiti rizik od srčanih oboljenja i boriti se sa gojaznošću, a nema lakšeg načina da se ovaj antioksidativni pigment uključi u vašu ishranu, nego uživajući u grozdićima grožđa.

Grožđe vam može pomoći da pobedite želju za rafinisanim šećerom Foto: Pixabay.com

8. Dinja

Postoje određene namirnice koje vam mogu dati intenzivnu snagu, a da istovremeno budu nežne prema vašem stomaku. Dinja je jedna od tih namirnica. Uz preporučene dnevne količine vitamina A i C i manje od 200 kalorija po voćki, nema razloga da ova ukusna voćka ne bude deo veše rutine za gubitak kilaže.

Dinja ima preporučene dnevne količine vitamina A i C i manje od 200 kalorija po voćki Foto: Pixabay.com

9. Šljiva

Umesto poslastica punih rafinisanim šećerom, uživajte u šljivama. One mogu biti ključ za promenu gubitka čvrstoće kostiju kod osteoporoze, a prema nalazima studija, to znači da možete duže ostati aktivni.

Umesto poslastica punih rafinisanim šećerom, uživajte u šljivama Foto: Pixabay.com

10. Pomorandža

Mala pomorandža ima samo 45 kalorija, ali ima vitamina C koliko vam je potrebno za jedan dan, kao i skoro 10 odsto preporučenog dnevnog unosa vlakna. Pomorandža može biti efikasan korak ka vitkijem telu, kaže studija objavljena u Međunarodnom časopisu medicinskih nauka. Studija je pokazala da konzumiranje gorkog ekstrakta pomorandže pomaže u gubitku kilaže.

Mala pomorandža ima samo 45 kalorija, ali ima vitamina C koliko vam je potrebno za jedan dan Foto: Pixabay.com

11. Kupine

Osim što su ukusne i imaju malo kalorija, samo 62 po punoj čaši, kupine sadrže zdravu dozi magnezijuma, što može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska i glukoze u krvi.

Kupine sadrže zdravu dozi magnezijuma, što može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska i glukoze u krvi Foto: Pixabay.com

12. Smokva

Smokva pomaže regulaciju šećera u krvi, puna je antioksidanasa i odličan je izvor mangana. Smokve mogu pomoći smanjenju visokog nivoa šećera u krvi, kao i borbu protiv upala.

Smokva pomaže regulaciju šećera u krvi, puna je antioksidanasa i odličan je izvor mangana Foto: Pixabay.com

13. Višnje

Višnje imaju puno energije koja se bori protiv masti, u majušnom paketu. Prema istraživanjima Univerziteta u Mičingenu, višnje daju koristi na razne načine, od smanjenja šećera u krvi do smanjenja skladištenja masti u jetri, a smanjuju i rizik od moždanog udara.

Višnje imaju puno energije koja se bori protiv masti Foto: Pixabay.com

14. Breskve

Breskve su izvrsni izvor polifenola, koji može smanjiti rizik od gojaznosti i bolesti srca.

Breskve su izvrsni izvor polifenola, koji može smanjiti rizik od gojaznosti i bolesti srca Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA