≫ 

Pilule za kontracepciju kriju veliku tajnu: Ovo je stvarna funkcija placebo pilula

Decenijama žene koriste kontraceptivne pilule kao vid zaštite od trudnoće

  • 1

Kontraceptivne pilule su jako popularna metoda zaštite od neželjene trudnoće, a posao obavljaju tako što se igraju sa ženskim hormonima.

Više nije tajna: Otkriven razlog zašto žene zaista žive duže od muškaraca

One zaustavljaju ovulaciju pomoću kontrole hormona, najčešće estrogena i progestina. Neke pilule sadrže kombinaciju ova dva, dok većina sadrži samo progestin. Kada se uzimaju redovno i onako kako treba mogu efikasno da spreče trudnoću.

Pilual je veoma efikasno rešenje za zaštitu od neželjene trudnoće. Foto-ilustracija: Profimedia

Ako ih pijete, znate da pakovanja dolaze u formi 21 ili 28 pilula. Pakovanje od 28 sadrži pilule koje nemaju hormone za jednu nedelju koje se nazivaju placebo i nemaju hormone. Tokom nedelje kada se uzimaju žena treba da dobijie menstruaciju ili tačkasto krvarenje.

Neke žene ispoštuju celu nedelju placebo pilula, neke je preskoče i krenu odmah sa novim pakovanjem, a neke ga prekinu posle samo par dana. U zavisnosti od brenda svaki proizvođač ima oznaku od koje pilule se kreće kog dana i tako ste sigurne da ste popile vašu pilulu.

U pakovanjima od 21 pilule nema placebo pilula, već žene prave pauzu 7 dana pre nego krenu sa novim pakovanjem . Tokom tog perioda može ali ne mora da se desi krvarenje.

Razgovarajte sa partnerom o zaštiti koju ćete koristiti. Foto-ilustracija: Profimedia

Ali, kakva je zapravo svrha placebo pilula? Pracebo pilule su se pojavile šezdesetih kao podsetnik da žena treba da uzme jednu pilulu svakog dana. Preskakanje jedne nedelje nije gledano blagonaklono. Oo početka 2000. brendovi su počeli da nude kontraceptivne pilule koje su u potpunosti isključivale menstruaciju. Tada je pokrenuta raspravada li treba neko da odlaže svoj ciklus kako poželi.

Mnoge žene su ih prihvatile jer ne žele sve da dobijaju menstruaciju. Mnoge od njih su odbacile placebo pilule jer je to za njih značilo i manje migrena, akni, grčeva i drugih stanja u PMS-u.

Što se tiče nauke, jedina svrha zbog koje su placebo pilule uključene u kontracepciju jeste da ženama služi ako podsetnik da ne zaborave da treba da popiju pilulu. Uzimanje placebo pilula nije obavezno, a nije ni loše. Zavisi od toga za šta se žena odluči sama, a najbolje je da se o svemu posavetuje sa lekarom.

VIDEO: Par imao seks u avionu, putnici ih snimali

(Telegraf.rs/http://tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr.Ph

    13. oktobar 2018 | 20:49

    U nekim zemljama ( npr. Velikoj Britaniji) su naucnici shvatili da placebo pilule koje se piju tih 7 dana u mesecu nakon uzimanja hormonskih mogu imati i pozeljan efekat te su stoga u njih ubacili gvozdje jer je opstepoznato da zene cesto pate od anemije. E sad, da li ce i kada te tablete doci kod nas na trziste pitanje je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA