Grip i prehlada se ne leče antibioticima! Lekari ističu važnost racionalne upotrebe antibiotika

Srbiju je zahvatila epidemija gripa u kojoj je obolelo oko 105.000 ljudi. Na preporuku Ministarstva zdravlja, kako bi donekle zaustavili vrhunac epidemije, produžen je i školski raspust za nedelju dana

  • 14

Epidemiolozi savetuju da bolesnu decu ne šaljete u vrtiće i škole, a ni odrasli ne treba da idu na posao, već je od velike važnosti da se bolest « odleži », uz čajeve i vitamine.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Republike Srbije, respiratorne infekcije predstavljaju 46% dijagnostikovanih bolesti kod dece mlađe od 6 godina, u uzrastu od 7 do 18 godina taj procenat je manji i iznosi 41%, a kod odraslih iznosi 17%.

U Srbiji, čim osete prve simptome prehlade, ljudi uglavnom odmah uzimaju antibiotike na svoju ruku, ne znajući da se virusi tako NE leče. Na ovaj način, borba sa bakterijskom rezistencijom postaje sve veća i teža, a broj efikasnih antibiotika sve manji.

Upravo zbog prekomerne upotrebe odnosno zloupotrebe antibiotika, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo kampanju za racionalizaciju upotrebe antibiotika, koja je do sada dala dobre rezultate. Podaci govore da se upotreba antibiotika u Srbiji u poslednje 2 godine smanjila za 30% u odnosu na raniji period.

Šta znači racionalna upotreba antibiotika ?

Foto: Pixabay

Racionalna upotreba antibiotika ne podrazumeva ne korišćenje ili ne propisivanje antibiotka, već pravilan izbor antibiotika i njegovo pravilno doziranje  za određenu bolest, a prema svetskim vodičima imajući u vidu najčešće prouzrokovače infekcija, ističe prof.dr Jovica Milovanović, sa Klinike za otorinolaringologiju pri Kliničkom Centru Srbije. On ističe da je važan i odgovarajući vremenski period korišćenja antibiotika za određenu bolest.

- Kada su kataralne forme upale ždrela u pitanju, dobre rezultate daju i lečenja pacijenata  lokalnom terapijom - lozengama koje imaju analgetsko i antimikrobno dejstvo.  Lokalna upotreba antibiotika u obliku lozengi predstavlja bezbedan način lečenja upale ždrela.  Svakako je potreban oprez kod pacijenata koji su alergični na neku od supstanci  leka, kod dece mlađe od 12 godina  ili u slučajevima da postoje rane u usnoj duplji ili u ždrelu - naglašava dr Milovanović.

Lečenje respiratornih infekcija i upale ždrela

Foto: Pixabay

Lekari više ne prepisuju antibiotike u cilju lečenja prehlade ili gripa, već samo kada bris ždrela ili nalazi krvi pokažu da postoji bakterijska infekcija.

Opšti znaci respiratorne infekcije: povišena telesna temperatura, umor i smanjen apetit, a lokalni znaci su osećaj stranog tela u ždrelu, bol prilikom gutanja, hipersalivacija i kašalj.

Značajan broj pacijenata sa akutnim zapaljenjem ždrela dobije antibiotsku terapiju od lekara. Pravilan izbor antibiotika podrazumeva da se, kod  kataralne forme faringitisa,  započne  amoksicilinom 50-90mg/kg/dan deset dana, a u slučaju alergije na penicilin – makrolidima, kaže dr Milovanović.

Pastile sa antibiotikom su blaga, ali efikasna terapija koju možete kupiti u apoteci bez recepta. Ne zaboravite samo da sledite uputstva za upotrebu.

Foto: Salveo d.o.o.

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bella

    26. februar 2019 | 10:24

    Kad bolovanje postane normalna stvar na koju odete kad ste bolesni i niste sposobni za rad, a da vas poslodavac ne gleda popreko i ne ispastate posle zbog toga onda mozemo da pricamo dalje o toj temi....

  • Miloje

    26. februar 2019 | 16:14

    Ja sam odrastao u vreme „10 penicilina“ kao dobar dan. Danas vise ni inekcije ne daju kako treba.

  • Fil

    26. februar 2019 | 12:18

    Oni koji nisu na vreme uključili antibiotik, umrli su. A doktori, koji su napravili propust, nisu odgovarali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA