SPAVALICE, SREĆAN VAM PRAZNIK: Danas je Svetski dan spavanja! (VIDEO)

Svima onima koji vole da provode vreme u carstvu snova, želimo srećan Međunarodni dan spavanja. One koji propuštaju blagodeti kvalitetnog sna možemo samo da podsetimo na to koliko greše i koliko gube

  • 7

Ukoliko vam se ovog jutra ne ustaje iz kreveta, da biste na vreme obavili sve svoje školske, poslovne ili porodične obaveze, znajte da imate dobar izgovor. Danas se, geslom “Lako disanje, miran san, zdravo telo”, na čitavoj planeti obeležava Međunarodni dan spavanja.

Ovaj praznik ustanovljen je 2008. godine, a slavi se “klizno”, prvog petka pred zvanični početak proleća, odnosno vikend-dva pre pomeranja kazaljki na satu jedan sad unapred. Iako vam se možda čini da je besmisleno promovisati izležavanje u krevetu, poenta Dana spavanja je u tome da se skrene pažnja na važnost kvalitetnog sna, ali i da se preduprede sve komplikacije sa spavanjem.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/imagerymajestic Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/imagerymajestic

Ako se zna da tek svaka peta osoba na ovom svetu spava koliko bi trebalo onda je jasan ovogodišnji slogan “Čvrst san donosi obilje zdravlja i sreće” (When sleep is sound, health and happines abound). Ovaj neobičan dan obeležava se kako bi se ukazalo na važnost spavanja sa aspekata medicine, obrazovanja, društvenog života i sigurne vožnje.

Svetski savez medicine sna na ovaj način želi da smanji probleme sna kroz bolju prevenciju i lečenje poremećaja, kao što su pospanost i nesanica koji, prema mišljenju stručnjaka, predstavljaju globalnu epidemiju koja preti zdravlju i kvalitetu života.

spavanje, umor, zevanje

San je važan faktor za ljudsko blagostanje, a ima direktan uticaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje kako odraslih, tako i dece, a san je potreba i privilegija, ali često je ugrožena zbog navika savremenog života.

LAKO DISANJE

Disanje je automatska radnja koja se pod normalnim okolnostima vrši bilo da smo budni, bilo u čvrstom snu. Međutim, ako se neko buni zbog vašeg preglasnog hrkanja, često se tokom noći budite s osećajem da se gušite ili je vaš partner primetio da u snu kao da prestajete da dišete, vreme je da se zabrinete. Možda imate spavačku apneju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Spavačka apneja postaje ozbiljna stvar onda kada kvalitet vašeg sna biva ozbiljno narušen. Važno je da znate da tokom tih prekida disanja dolazi do smanjenog protoka kiseonika kroz vaše telo, a vaše srce zbog toga trpi ogroman teret.

Ako je ovo sa vama slučaj, obavezno potražite medicinsku pomoć. Spavačka apneja se lako dijagnostikuje. Imaćete zadatak da jednu ili više noći prespavate u “laboratoriji sna”, gde će vam stručnjaci meriti disanje pomoću specijalnog aparata povezanog s maskom na vašem licu.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Feelart Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Feelart

Što se lečenja tiče, ono najčešće podrazumeva jednostavne savete kao što su dijeta, više fizičke aktivnosti i prilagođavanje doza lekova koje inače pijete. U težim slučajevima, moguć je i operativni zahvat.

MIRAN SAN

Kvalitetan san predstavlja kamen temeljac sveopšteg zdravlja, a svaki propušten sat od osmočasovne doze spavanja utiče na naredni dan. Tri ključna faktora dobrog sna su:

Njegovo trajanje – Dužina sna trebalo bi da bude dovoljna da biste ste se narednog dana osećali odmorni i sposobni da obavite sve svoje obaveze

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/graur codrin Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/graur codrin

Kontinuitet – Proces samog spavanja bi trebalo da protekne u miru, bez većih trzavica ili buđenja u međufazama sna

Dubina – Da bi spavanje obavilo svoju lekovitu funkciju, neophodno je da bude dovoljno duboko i čvrsto

Ako vam ne uspeva da se dobro naspavate, posledice mogu da se odraze na sve segmente vašeg života, od nerazbuđenosti, pomanjkanja pažnje tokom dana, smanjene koncentracije, lošije produktivnosti na radu ili u školi, pa čak i da dovede do nešpažnje u saobraćaju.

ZDRAVO TELO

Da biste imali miran san, važno je da ste zdravi. Osobe koje su bolesne po pravilu imaju loš san. Ublažavanje simptoma bolesti i izbegavanje loših navika doprinose poboljšanju kvaliteta sna.

Foto-ilustracija: Foter.com /  Alba Soler Photography Foto-ilustracija: Foter.com / Alba Soler Photography

Zato, umesto da se trudite da svake noći spavate što je kraće moguće, prihvatite da je ja vaše zdavlje i sreću dobar i kvalitetan san podjednako važan kao što su to zdrava ishrana i fizička aktivnost.

Budite svesni toga da se kvalitet važeg sna može direktno odraziti na bistrinu vašeg uma, emocionalnu ravnotežu, produktivnost, vitalnost i kreativnost. Ne postoji nijedna druga aktivnost koja vam donosi toliko blagodeti, a od vas zahteva minimum napora.

Foto-ilustracija: Foter.com / hang_in_there Foto-ilustracija: Foter.com / hang_in_there

Uživajte u tome što ćete se makar večeras naspavati ko čovek!

(Telegraf.rs / WorldSleepDay)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA