Otkriven špijunski softver nepoznatog porekla!

Kompleksno parče softvera koje služi za nadgledanje i špijunažu otkriveno je na računarima u deset zemalja, a pretpostavlja se da je reč o "sofisticiranom tehnološkom oružju neke vlade"

Kompleksno parče softvera koje služi za nadgledanje i špijunažu otkriveno je na računarima u deset zemalja, a pretpostavlja se da je reč o "sofisticiranom tehnološkom oružju neke vlade".

Kompanija Symantec je objavila da je poreklo malwarea kome je nadenut naziv "Reign" (vladavina) nepoznato, da nije pronađen na računarima u SAD, kao i da je detektovan najviše u Rusiji i Saudijskoj Arabiji. Veruje se da "Reign" prikuplja obaveštajne i industrijske podatke najmanje šest godina, a više od polovine inficiranih računara pripada pojedincima i malim preduzećima.

Osim toga, napadnute su kompanije iz telekomunikacionog sektora, istraživački instituti, ali i neki računari organa vlasti.

- Reign je kompleksan malware čija struktura otkriva retko viđen nivo tehničke potkovanosti. Njegove mogućnosti i resursi koji verovatno stoje iza njega upućuju na to da je to jedan od glavnih alata za sajberšpijunažu neke države - saopštio je Symantec, vodeća kompanija za bezbednost u IT sektoru.

Osim Rusije i Saudijske Arabije, napadnuti su računari u Meksiku, Irskoj, Indiji, Avganistanu, Iranu, Belgiji, Austriji i Pakistanu.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: startupsmart.com.au)