Ovo je telefon za prave špijune! (FOTO)

Enkriptovani pozivi i poruke, kao i anonimno pretraživanje interneta su glavne karakteristike ovog telefona. S obzirom na hardverska ograničenja, ovaj uređaj je namenjen samo onima kojima je neophodno sigurno telefoniranje i slanje poruka

Od kako je Edvard Snouden objavio informacije da nas američka Nacionalna bezbednosna agencije špijunira, sve više se pojavljuju telefoni kojima je glavna uloga zaštita od bilo kakve vrste prisluškivanja. Telefon pod imenom "Snowden Phone" omogućiće pozive i poruke koje se ne mogu prisluškivati, zahvaljujući 128-bitnoj enkripciji.

Kompanija "FreedomPop" rešila je da njihovom novom uređaju da ime "Snowden Phone", u čast čoveka koji je obelodanio ove informacije. Pored sigurnih poziva i poruka, tu je i VPN funkcija, koja će omogućiti anonimno pretraživanje interneta, a s obzirom da ovaj telefon radi na "FreedomPop" mreži, koja koristi jedan deo neiskorišćenog kapaciteta "Sprint" operatera, korisnici će biti i u mogućnosti da svoj broj menjaju kad god požele.

Hardver je isti kao kod Samsung Galaxy S2 modela, koji je skoro tri godine star, pa ne treba očekivati vrhunske performanse. Ima dvojezgarni Samsung Exynos procesor na 1.2 GHz, kameru od 8 Mpix i 16 gigabajta memorije. Njegova cena iznosiće 189 dolara, i uključuje besplatne pozive i poruke. Internet je besplatan, ali je mesečno ograničen na 50 megabajta, i to samo u prva tri meseca. Nakon toga je potrebno platiti deset dolara mesečno za internet.

S obzirom na hardverska i internet ograničenja, Snowden Phone je namenjen da se koristiti samo kada vam je potrebno sigurno telefoniranje, a ne kao telefon za svaki dan. Iako ovaj uređaj dodaje dodatan sloj sigurnosti, ništa nije 100 odsto sigurno, pa tako ukoliko na primer sa njega zovete fiksne telefone, niko ne može garantovati da vas neko ne prisluškuje.

Pored ovoga, takođe je nepoznato da li je NSA u mogućnosti da probije zaštitu.

Snowden Phone je jedan od poslednjih sigurnih telefona koji se pojavio, a nedavno je predstavljen BlackPhone, kao i Boeing telefon koji se sam od sebe može uništiti kako bi zaštitio podatke ukoliko neko pokuša da ih ukrade.

(Telegraf.rs / Izvor:mashable.com)