Google u centru skandala: Radnik dobio otkaz jer je rekao da žene nisu biološki pogodne za IT

Oko ovog otkaza sada bruji Silicijumska dolina...

Google-ov inženjer Džejms Damur napisao je diskriminacijski manifest u kojem je izjavio da žene nisu biološki pogodne za IT poslove, što je rezultovalo njegovim momentalnim otkazom.

Google snima sve što kažete: Evo kako da pronađete i preslušate sve što ste ga ikada pitali!

Oko ovog otkaza i njegovog manifesta sada bruji Silicijumska dolina, piše "Guardian".

Damur je studirao na Harvardu, Prinstonu i MIT-u i bio je zaposlen u sedištu Google-a u Mauntejn Vjuu.

Kada je u javnost procureo, sada već kontroverzni manifest Damura, komentari su bili žestoki. Već sama činjenica da je to napisao neko iz tako velike kompanije dovoljno je štetna, a kad se pročita sam manifest u kojem se navodi da žene nisu "podobne" za IT-poslove, jasno je da će reakcija biti brza i iz samog Googlea.

Tako je Googleov generalni direktor Sundar Pičai osudio deo kontroverznog manifesta inženjera iz kompanije. Svoj stav je obznanio svim zaposlenima e-mailom u kojem je naveo da su delovi manifesta od 3.300 reči prešli meru i da „podstiču širenje štetnih rodnih stereotipa“ na radnom mestu.

- Navesti da grupa naših kolega ima obeležja koja ih čine manje biološki podobnima u tom poslu uvredljiva je i nije u redu - napisao je Sundar u mejlu do kojeg je došao CNN.

Osim same kontroverzne izjave, problem je nastao nakon što su ostali radnici Googlea i uža javnost saznali za manifest, pa je deo radnika zagovarao otpuštanje njegovog autora, dok su drugi bili za to da kolege treba da imaju pravo da izraze svoje mišljenje, čak i ako se oni ne slažu s njim.

Incident se ubrzo proširio i medijima. I dok je IT-zajednica zauzimala strane, Google se nije javno izjasnio šta će učiniti u vezi s nastalom situacijom. Međutim, očekivao se oštar odgovor jer je ovakav manifest suprotan Googleovom kompanijskom kodeksu ponašanja, a osudili su ga i vodeći ljudi kompanije.

Ni dan nakon što je manifest podigao IT-zajednicu na noge, iako se Google još nije službeno obratio, inženjer Džejms Damur, autor manifesta, potvrdio je Bloombergu da je otpušten.

U svom manifestu Damur se dotakao politike i kulture Google-a te IT-zajednice uopšteno.

- U Googleu nam redovno govore da implicitno (nesvesno) i eksplicitno, predrasude sprečavaju žene da napreduju u tehnologiji i vođenju - napisao je Damur u internom postu koji se tokom vikenda kao virus proširio unutar kompanije. Međutim, Damur tvrdi, „to je daleko od cele priče".

- Biologija je delomično odgovorna za razlike između muškaraca i žena, a te razlike mogu objasniti zašto ne postoji ravnopravna zastupljenost žena u IT-u i na vodećim pozicijamastoji u manifestu zbog kojeg je Damur dobio otkaz.

Damur je bio inženjer senior i u Google-u je radio od 2013. godine.

On je istakao da je njegov manifest za cilj imao da poveća prezentaciju žena u IT industriji, bez pribegavanja diskriminaciji.

Džulijan Asanž, osnivač Wikileaksa, izjavio je danas da želi da ponudi posao Damuru, komentarišući da je "cenzura za gubitnike".

- WikiLeaks nudi posao otpuštenom Google-ovom inženjeru Džejmsu Damuru. Žene i muškarci zaslužuju poštovanje. To uključuje i da im se ne daju otkazi zato što su ljubazno izlozili "pogrešno" mišljenje - izjavio je Asanž.

Breitbard i drugi desničarski sajtovi pohrlili su u odbranu Damura. Ovaj sajt je čak i citirao radnika Googlea čiji identitet nije otkriven: "Jevanđele raznolikosti je toliko utkano u sve što kompanija radi do te mere, da se lideri timova fokusiraju prvo na raznolikost, a potom na tehnologiju".

(Telegraf.rs)