"Oaza" Ivana Ikića pobednik 18. Zagreb film festivala

Podsetimo, film je dobio i prestižnu nagradu na festivalu u Veneciji ranije ove godine

Foto: Promo

Najboljim dugometražnim igranim filmom 18. Zagreb film festivala proglašena je “OazaIvana Ikića iz Srbije, dok je najbolji kratki film francuski “Dustin” Naïle Guiguet, a Zlatna kolica za najbolji hrvatski kratki film dobila je Sara Grgurić za film “U šumi”. Publika 18. ZFF-a, održanog onlajn zbog pandemije korona virusa, proglasila je najboljim film “Tereza37” Danila Šerbedžije, koji je trijmfovao proteklog leta na 67. Pulskom festivalu.

Pobednici po mnogo čemu specifičnog izdanja ZFF-a proglašeni su nakon osmodnevnog onlajn maratona koji je ponudio oko sto ostvarenja u nekoliko programa, a prema navodima organizatora, privukao je broj gledalaca koji je iznad svih očekivanja.

Film "Oaza" / Foto: FCS promo

Žiri dugometražnog programa, koji su činili srpska rediteljka Ivana Mladenović, prošlogodišnja pobednica ZFF-a, slovački scenarista, reditelja i producent Marko Škop i slovenački reditelja Damjan Kozole, dodelio je Ikiću nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film, koja obuhvata i novčani iznos od 4.000 evra.

Ikićeva “Oaza”, koprodukcija Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske, portretiše ljude koji su čitavog života izolovani i kojima svet retko kad daje priliku da se osete najboljim u nečemu.

- Reč je o ostvarenju koje nadilazi kategoriju najboljeg filma i granice najboljih glumaca, a kroz sam postupak pruža ruku onima kojima je to najpotrebnije, dajući im priliku ne samo da postanu izvanredni glumci nego i da se izraze i pokažu da je za ljubav potrebno malo i da su oni za to sposobni - istakao je žiri, dodeljujući Zlatna kolica Ikiću i njegovom timu, koji su uspeli ne izneveriti poverenje koje su stekli da baš oni budu ti koji će svetu prenijeti vapaj onih koje nitko ne želi čuti.

Ivan Ikić / Foto: Tanjug/Marija Stajnić

Žiri međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog kratkometražnog programa Kockice, koji su činili hrvatski snimatelj i reditelj Rino Barbir, srpski redatelj Stefan Đorđević i crnogorski producent Ivan Đurović, dodelio je Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratki film i novčanu nagradu u iznosu od hiljadu evra francuskom filmu “Dustin” rediteljke Naïle Guiguet za “autentičan prikaz grupe rejvera čije emocije eskaliraju kako se party i after bliže kraju. Uzbudljiv, a istovremeno melanholičan film prožet napetim, dokumentarističkim prikazom raspada ljubavne veze s gotovo insajderskim pogledom autorke na queer scenu Pariza”, istakao je žiri, koji je posebno priznanje u kategoriji međunarodnog kratkometražnog filma dodelio kolumbijsko-američkom filmu “zmeđu tebe i Milagros| rediteljke Mariane Saffon.

Nagrada Zlatna kolica za najbolje kratkometražno ostvarenje u programu Kockice dodeljena je filmu “U šumi” rediteljke Sare Grgurić za “intiman portret ljubavi dvoje mladih ljudi koji su u potrazi za samim sobom izgubili odnos jedno prema drugom”.

Žiri je nagradio film Sare Grgurić i zbog prirodnosti i suptilnosti glumačke igre, nenametljivosti estetike koja nas uvlači u emociju filma i zbog potrebe da se artikulš i iznesu lična osećanja”, istakao je žiri,

Rediteljki Sari Grgurić pripala je skulptura i novčana nagrada u iznosu od 10.000 kuna.

Posebno priznanje u nacionalnoj kategoriji Kockica dodeljeno je filmu “Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem” rediteljke Sanje Milardović.

Na osnovu onlajn glasova publike ZFF-a, pobedio je film “Tereza37”, prikazan u programu Ponovo s nama, koji obuhvata filmove reditelja čiji je prvi ili drugi film prikazan na prethodnim izdanjima ZFF-a.

Pobednik Pulskog filmskog festivala, film “Tereza37”, u režiji Danila Šerbedžije, nastao je prema scenariju glavne glumice Lane Barić.

O najboljim filmovima festivala za decu KinoKino odlučila su dva žirija - profesionalni i dečji. Nagrađen je austrijski film “Oskar i Lilli, gđe nas nitko ne poznaje” reditelja Arasha T. Riahija.

Dodeljene su i nagrade programa Industrija - kratkometražni film u razvoju “Dar” rediteljke Isidore Ratković i producentkinje Ines Radić proglašen je najboljim projektom na pitćing-forumu u okviru 18. ZFF-a.

Filmovi 18. ZFF-a prikazani su na onlajn na platformama kinoeuropa.hr i croatian.film, a prema navodima organizatora, odziv publike nadmašio je sva njihova očekivanja.

Video: Holivudska glumica završila u filmovima za odrasle protiv svoje volje

(Telegraf.rs)