SAMO ZA DAME: Fiskulturom do orgazma

Najnovija američka studija dokazala je postojanje fenomena kod kojeg žena vežbajući, bez ikakvih nevaljalih primisli ili fantazija, može doživeti snažno seksualno zadovoljenje

Iako odavno postoji veliki broj svedočenja žena kojima se dešavalo da u teretani dožive orgazam, stručnjaci sa Univerziteta u Indijani tek sada su dokazali da je to i s naučne strane zaista moguće.

- Do seksualnog vrhunca najčešće se stiže vežbanjem grupe trbušnih mišića, penjanjem uz šipku ili konopac, ali i tokom joga seansi, džoginga, voženja bicikla i dizanja tegova – tvrdi autorka istraživanja Debi Hebernik.

- Posebno je interesantno što dobijeni podaci pokazuju da orgazam ne mora nužno da bude odraz seksualnog ponašanja, tako da sada imamo potpuno nove uvide u fiziološke procese koji se nalaze u osnovi ženskog doživljaja vrhunca – tvrdi ona.

Rezultati su zasnovani na ispovestima 124 žene, uzrasta od 18 do 63 godine, sa iskustvom vežbom indukovanog orgazma, ali i još 246 dama koje su tokom treninga osetile snažno seksualno zadovoljstvo.

Većina njih uspevala je da održi samokontrolu, jer su bile svesne toga da se nalaze u javnosti, ali čak 20 odsto tvrdi da im nije uspelo da se suzdrže. Skoro polovina ispitanica doživela je jedno ovakvo iskustvo preko deset puta, a skoro nijedna dama tokom treninga nije imala seksualne fantazije, niti je čak razmišljala o nekoj osobi koja je privlači.

- Jedino moguće objašnjenje jeste to da fizička aktivnost, osim dobro poznatih blagodeti na zdravlje, ima potencijal da u značajnoj meri aktivira i intenzivira seksualni život jedne žene – poručuje Hebernikova.