Znate li koliko je seks važan za zdravlje?

Pozitivne posledice seksa su mnoge, a mogu da variraju od boljeg zdravlja pa sve do mladolikog izgleda. Upravo zbog toga seks treba upražnjavati što češće

Seks poboljšava zdravlje iz više razloga. On pozitivno utiče na mnoge aspekte, počev od toga da je dobar za srce pa sve do toga da ljudi koji seks upražnjvaju češće izgledaju mlađe. Ovo su razlozi zbog kojih bi seks trebalo da se nađe bar tri do četiri puta na vašem nedeljnom meniju.

Održava srce snažnim

Već je poznato to da seks može biti poprilično dobar kardio trening. Naime, tridesetominutnim seksom može se sagoreti i do 70 kalorija, ali istraživanja pokazuju da seks štiti srce i na druge načine. Studija objavljena u magazinu "Journal of Sex & Marital Therapy" potvrdila je da osobe koje praktikuju seks u proseku 12 puta mesečno imaju veću varijabilnost srčanog ritma (HRV), što pokazuje da srce dobro reaguje na suptilne promene tokom dana (poput stajanja i sedenja). Viši HRV je dobra stvar jer može da smanji rizik od razvoja bolesti srca, vodećeg uzroka smrti kod žena.

Duži život

Kada je u pitanju produženje životnog veka, kvalitet je ispred kvantiteta seksa. Istraživanje koje je nedavno rađeno pokazalo je da ukoliko čovek ima pozitivna sećanja na svoju seksualnu prošlost, može da produži život i do četiri godine. Naime, pozitivna sećanja mogu dodatno da podstaknu ljude da vode srećniji i zdraviji život.

( Tamara Milić / tportal.hr )