Žene se tokom ovulacije pale na mačo muškarce

Nedavno istraživanje je pokazalo kako žene menjaju svoje seksualne sklonosti tokom mesečnog ciklusa. Za vreme plodnih dana ženama su privlačniji muškarci sa većim nivoom testosterona

Žene tokom ovulacije menjaju svoje seksualne sklonosti. Nedavna studija, koja je rađena u saradnji sa ženama, istraživala je kako pripadnice nežnijeg pola menjaju sklonost ka određenom tipu muškarca kada su u različitim fazama mesečnog ciklusa.

Žene su mirisale košulje i majice koje su muškarci nosili dva dana bez korišćenja ikakvih parfema i dezodoransa kako bi se prirodni miris što bolje osećao. Muškarcima je meren nivo testosterona i kortizola, a tokom ta dva dana bile su im zabranjene cigarete, alkohol, luk, čili, kao i ostale namirnice i napici jakog mirisa i ukusa.

Ispitanice, koje su bile u različitim fazama mesečnog ciklusa, mirisale su majice i košulje muškaraca i u odnosu na miris ocenjivale privlačnost muškaraca na skali od 1 do 10. One koje su bile u plodnim danima ocenile su kao najprivlačnije muškarce koji su imali visok nivo testosterona.

Prema kortizolu žene nisu imale apsolutno nikakve sklonosti, a prema mišljenju naučnika, mošusni miris ima veze sa androstenolom, hormonom koji više luče muškarci nego žene. Međutim, naučnici tvrde da se veza između testosterona i privlačnosti mora i dalje proučavati jer su prethodna istraživanja davala drugačije rezultate.

(Tamara Milić)