NE ODLAŽITE MAJČINSTVO: Rizici kasne trudnoće su ogromni

Žene koje odlažu trudnoću posle 35. godine imaju veće šanse da se susretnu sa neplodnošću, spontanim pobačajima i brojnim drugim zdravstvenim problemima

Odlaganje trudnoće loše utiče na ženu. Ukoliko im se prva trudnoća ne desi pre 35. godine, prema nedavno rađenom britanskom istraživanju, žene imaju veće šanse da se suretnu sa brojnim zdravstvenim problemima, između ostalog, i sa neplodnošću i spontanim pobačajima.

Naime, studija je pokazala da žene koje odlažu majčinstvo do poslednjeg trenutka kasnije imaju problema da zatrudne, a čak i kada se to desi, rizici koji prete trudnoći i bebi su mnogi.

Mnogo je razloga zbog kojih ne treba odlagati roditeljstvo, a ovo pravilo važi kako za žene, tako i za muškarce. Vremena su teška, to je istina, ali to ne znači da treba čekati neko bolje sutra kako biste se ostvarili u najlepšoj ulozi koja postoji - ulozi roditelja. Tu odgovornost treba da preuzmete na sebe što pre, jer se sigurno nećete pokajati. Naprotiv, osećaćete se živo, jako i ispunjeno, a sve to pratiće neizmerna doza sreće, jer je upravo to ono što predstavljaju deca i roditeljstvo.

(T. Milić)