Ovo su najveća rivalstva između srpskih klubova, a da nisu Zvezda i Partizan: Krvava bajka, najbrutalnija navijačka tuča, gnusne uvrede (FOTO) (VIDEO)

Nije u Srbiji sve svedeno na večite rivale, već ima i mnogo tenzije i mržnje i između nekih drugih klubova i navijača

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Tenzija u srpskom fudbalu nikada ne manjka. Srbija je generalno najvijački podeljena na crveno-beli ili crno-beli tabor, ali rivalstvo između klubova u našoj zemlji se ne zasniva samo na odnosu Crvene zvezde i Partizana, već ga ima i između mnogih drugih klubova.

Ima ga u odnosu večitih rivala sa drugim klubovima, poput Vojvodine, Rada, Spartaka... ali i između nekih klubova koji sada nisu u najvišem rangu, a u prošlosti su imali žestoke sukobe.

Atmosferu i tenziju je na kraju polusezone usijala konferencija Nenada Lalatovića za medije u Kruševcu, kada je došlo do velikog skandala. Ali, da krenemo redom, pred vama je 10 najvećih rivalstvara, a da nisu u pitanju Zvezda i Partizan, čije je rivalstvo ispunjeno 100%.

1 - RADNIČKI KRAGUJEVAC - SMEDEREVO

Foto Ilustracija: Telegraf/MN Press

Neverovatna netrpeljivost vlada između ekipa Smedereva i Radničkog iz Kragujevca. Nekada je ovo bilo toliko žestoko rivalstvo između navijača dva kluba, da ni posle 10 godina od njihovog poslednjeg susreta, pre nekoliko godina, kada su se sastali 2012. godine, nije to zaboravljeno.

Sve je počelo od prozivanja Crvenih đavola, koji su im skandirali "Stoko seljačka, Smederevačka", na šta su navijači Smedereva, popularni "Despoti" uzvratili možda i najbrutalnijim prozivkama "Krvava bajka", aludirajući na pokolj srpskih đaka u Kragujevcu od strane Nemaca, na osnovu čega je Desanka Maksimović napisala pesmu u čast stradalih u Šumaricama.

Deset godina čekali su navijači dva kluba na ponovni susret, a kada je do njega došlo, viđena je prava mobilizacija u navijačkim grupama Smedereva i Radničkog.

Kada su se Đavoli vratili na stadion Smedereva, došli su u velikom broju i tokom čitavog meča su prozivali rivale, vređajući Smederevo stihovima:

- 10 godina je prošlo kao tren, Smederevo malo veće selo nego pre, 10 godina je prošlo, a vi ste i dalje pi**e.

- Nervira me to što stalno mislim na vas, kako skačete u Dunav i bežite od nas, promenili ste ime, ali ste i dalje pi**e - glasila je pesma navijača Radničkog, koji su žestoko prozivali Smederevce.

Ni Despoti im nisu ostali dužni i tokom čitavog meča su prozivali navijače Radničkog i sam Kragujevac.

Oni su čak Radnički nazivali epitetom "Seljački", a imali su i parolu "I keve su vam sa štajge", kao i "bolje mrtav, nego crven", uz precrtan znak Crvenih đavola.

"Bolje mrtav nego crveni đavo", smatraju navijači Smedereva; Printskrin: Youtube/Plavi Grad
Navijači Smedereva prozivali pristalice Radničkog iz Kragujevca; Printskrin: Youtube/Death98RowSD

Pogledajte i kako je vizuelno izgledalo njihovo izdanje posle susreta nakon 10 godina.

Na sledećoj strani pogledajte nastavak priče i sledeća rivalstva... U pitanju je priča između rivalstva među navijačima Novog Pazara i Rada.

2 - RAD - NOVI PAZAR

Foto Ilustracija: Telegraf/MN Press/Youtube/markodelija01/kanal9tvns

Između ovih klubova vlada veliko rivalstvo, koje prevazilazi fudbalske okvire, pa je posle njihovih mečeva bilo i opasnosti od izazivanja ozbiljnih političkih i državnih skandala.

Sve je počelo na utakmici 2004. godine, kada je Rad gostovao Novom Pazaru u Kup utakmici. Pazarci su dugo bili u nižim ligama, i nije bilo mogućnosti za susret sa navijačima Rada, Zvezde, Partizana i svim ostalim navijačkim grupama, koje imaju netrpeljivost prema Pazarcima.

Huligani Rada tada su uspeli da probiju ogradu i da naoružani motkama, kamenicama i svim mogućim "navijačkim oružjem" naprave totalni haos i tuču kakva nije zapamćena u istoriji srpskog fudbala.

Kada je Novi Pazar ušao u najviši rang, došlo je do novog susreta navijača dva kluba.

Na Banjici je viđen novi sukob, navijači Rada su zasuli navijače iz Pazara kamenicama, bakljama, a čak su istakli i skandalozan transparent na kome je pisalo "rešite rebus", uz slike koje su simbolizovale reči "Nož, žica, Srebrenica".

Huligani Rada sa skandaloznim transparentom; Printskrin: Youtube/markodelija01

Odgovor u Pazaru bio je takođe skandalozan, kada su huligani Torcide Sandžak istakli transparent: "Rešen rebus: "Srce, bubreg, pluća, živela žuta kuća", slaveći to što su albanski teroristi tokom i posle rata na Kosovu u Albaniji vadili Srbima organe i prodavali ih na crnom tržištu.

Skandalozan transparent navijača Novog Pazara; Printskrin: Youtube/kanal9tvns

Pogledajte i video toga:

3 - RADNIČKI NIŠ - NAPREDAK

Foto Ilustracija: Telegraf/MN Press

Tenzije između dva kluba dovedene su do maksimuma kada je nedavno na konferenciji za novinare trener Radničkog iz Niša Nenad Lalatović imao skandaloznu konferenciju za novinare, koja je počela provokacijom portparolke, koja ga je izazvala pitanjem o tome kome je pokazivao srednji prst, svojoj ili upravi Napretka.

Posle toga je jedan od prisutnih u sali za konferencije, ispostavilo se novinar lokalnog portala, skandalozno izvređao Lalatovića, posle čega je usledila bura na konferenciji gde trener Radničkog nije uspeo da se smiri.

Ova konferencija izazvala je reakcije čelnika dva kluba, a Napredak je Lalatovića prijavio i komisiji UEFA.

Nema sumnje, da će zbog ovoga dodatno biti pojačano rivalstvo između dva kluba, koji godinama imaju lokalni rivalitet, a njihov duel mnogi popularno zovu i "Srpski el klasiko".

4 - CRVENA ZVEZDA - RAD

Foto Ilustracija: Telegraf/MN Press

Navijački između njih vlada veliko rivalstvo. Nekada su Delije bile u dobrim odnosima sa Junajted Forsima, ali se jedan deo navijača Zvezde svojevremeno u ranim devedesetim godinama odvojio i prešao da navija za Rad, što je izazvalo mržnju između dve navijačke grupe.

Sve je kulminiralo žestokom tučom na Trošarini 1995. godine, o kojoj se i danas priča.

Od tada vlada žestoko rivalstvo navijača dve grupe, praćeno čestim okršajima na ulicama.

Na utakmicama gledamo žestoke uvrede i prozivanja jednih i drugih.

Navijači Rada redovno prozivaju Delije da je Zvezda komunistički klub, "Titov blizanac", a kada je Robert Prosinečki postao trener crveno-belih palili su hrvatsku zastavu i prozivali Delije da bi i oni isto to radili, da Robert nije ponovo na Marakani.

Takođe, Forsi prozivaju Delije da su politički bliski strankama u Srbiji.

Transparrent Radovaca na Marakani kada je Robert Prosinečki postao trener Zvezde; Printskrin: Youtube/Lider011

Ni Delije im nisu ostale dužne kada su u pitanju prozivke na račun toga ko je blizak Hrvatima. Nedavno su na poslednjoj utakmici to uradili jer su Radovci vratili zastavu Torcidi iz Splita, sa kojom su imali dobre odnose i tokom devedesetih.

VIDEO: Delije uz ustaške simbole prozivale navijače Rada

- Hamburger, čizburger, kečap i pomfrit... mi imamo Mekdonalds, a nema ga Split - često se peva na Marakani, još iz tog perioda, čime se aludira na povezanost Splićana i Junajted forsa.

Delije takođe navijače Rada zovu "Crvenkape", baš zbog toga što su mnogi od njih nekada bili navijači Zvezde.

Foto Ilustracija: Telegraf/MN Press

5 - PARTIZAN - VOJVODINA

Foto Ilustracija: Telegraf/MN Press

Između dva kluba vlada velika netrpeljivost, i navijački i na klupskom nivou. Navijačko rivalstvo je, nažalost, odnelo i život Dejana Dimitrijevića Lonca, koji je ubijen u dogovorenoj tuči Grobara i Firme 2008. godine.

Posle toga bilo je i skandaloznih skandiranja Grobara, kojima je na neki način slavilo ubistvo: "polupani lončići" i "svi ćete završiti u grobarskom loncu".

Grobari takođe žestoko prozivaju Firmaše da su nekada navijali za Partizan, a imaju i pesmu "Pola Mađar, pola ustaša", kojom ih vređaju i na nacionalnoj osnovi, a zbog te pesme su u prošlosti i prekidane utakmice između ova dva kluba i izazivali su žestoke reakcije upreve Novosađana.

Tenzije su bile na maksimumu tokom finala Kupa 2011. godine na Marakani između Partizana i Vojvodine, koje je prekinuto u 83. minutu.

Firmaši takođe nisu ostajali dužni Grobarima i zbog pesme "Pola Mađar, pola ustaša", nedavno su imali parolu, gde su podsetili na sva imena bivših igrača Partizana koji su zaigrali za reprezentaciju NDH.

Foto: Marko Todorović
Foto: Marko Todorović

6 - ZEMUN - VOJVODINA

Foto Ilustracija: Telegraf/Youtube/Батлери Земун/Firma 1989

Navijački su ove utakmice uvek više od igre, jer navijači dva kluba imaju veliko neprijateljstvo. Bilo je nekoliko žestokih sukoba između Taurunum Bojsa i Firmaša u Novom sadu, a najžešće su bile tuče iz 2006. i 2013. godine.

Na utakmicama na Karađorđu i u Gornjoj Varoši kada god se sastanu ove ekipe, sve pršti od prozivki i parola. Taurunum Bojsi prizivaju navijače Vojvodine poredeći ih sa miševima, te su im nadenuli naziv "Firmiš".

Sa druge strane, Novosađani prozivaju navijače Zemuna da su povezani sa Delijama, te su napravili zastavu po ugledu na najvatrenije pristalice Zvezde sa nazivom Taurunum.

Printskrin: Youtube/Батлери Земун
Printskrin: Youtube/Firma 1989

7 - ZVEZDA - VOJVODINA

Foto Ilustracija: Telegraf/MN Press

Rivalstvo je slično kao i kada je u pitanju ono sa Partizanom. Vojvodina je dugo bila "treći klub Srbije" i nikako nije uspela da se pozicionira između Zvezde i Partizana, čak i onda kada su pod palicom pokojnog Ratka Butorovića, nekadašnjeg predsednika kluba sa Karađorđa, bili zabranjeni transferi iz Vojvodine u redove "večitih rivala".

Navijačko rivalstvo traje godinama, a kulminiralo je 2016. godine, kada su Delije iz Novog Sada presrele Firmu pred gostovanje u Novom Pazaru i otali im sve zastave.

Na prvoj narednoj utakmici na Karađorđu "istakli" su sve zastave, okrenuli ih naopačke i slavili "Gašenje Firme".

Navijači Vojvodine takođe, poput Radovaca, često prozivaju Zvezdu i njene navijače, ističući da je u pitanju komunistički klub.

Foto: MN Press

8 - RADNIK SURDULICA - DINAMO VRANJE

Dragan Antić Recko i Novica Tončev imali su žestoke sukobe tokom jeseni; Foto Ilustracija: Telegraf/MN Press/ATA Images

Tenzije između lokalnih rivala dovedene su do usijanja tokom jesenje polusezone. Od toga da dele isti stadion, jer Dinamov u Vranju ne ispunjava standarde, do najbrutalnijih uvreda na račun jednih i i drugih.

Tinjalo je sve između lokalnih rivala, koje vode Dragan Antić Recko i Novica Tončev, a njihov verbalni rat, tokom koga su izrečene žestoke reči, kulminirao je isključivanjem Antića sa utakmice između ovih rivala, posle čega mu je izrečena istorijska kazna od 15 meseci suspenzije.

- Napadnuti smo od strane izvesnog Race, poznatog pod nadimkom Narkoman. Sjurio se na naše rezervne igrače i morali smo da se povučemo. Policija ga je sprovela sa stadiona i odmah pustila, iako je trebalo da prenoći u zatvoru. Čak me je i zvao posle utakmice, bugarska mafija mu je dala moj broj telefona. Očekivao sam sličan scenario, ali ovako žestoku odmazdu nisam mogao ni da pretpostavim. Varaju se ako misle da će me ućutkati, moja borba tek počinje. Dinamo ne sme da trpi - poručio je Antić posle tog meča.

Pre toga je prozivao Surdulicu da je selo za Vranje, i da je Novicu Tončeva pogodilo što ih je Dinamo pobedio u prijateljskoj utakmici.

- Svaka čast Novici Tončevu što je napravio stadion, naš grad je kiksnuo na tom polju, ali bez obzira na to ne dozvoljavam da vređaju Dinamo i grad Vranje koji je za njih institucija. Mogu da igraju još 30 godina u Super ligi, Surdulica će za nas ostati obično selo.

9 - ZEMUN - OFK BEOGRAD

Foto Ilustracija: Telegraf/MN Press

Lokalni beogradski derbi godinama ima veliki rivalitet između dve navijačke grupe. Pošto Zemun dugo nije bio u najvišem rangu, gde je tim sa Karaburme bio dugo godina, kada su se konačno sastali u Prvoj ligi Srbije, došlo je do velikih incidenata na Omladinskom stadionu i žestoke tuče.

Zemunci su probili ogradu, došli do tribine gde su bili pripadnici Plave Unije, gde je došlo do žestokog okršaja, koji je smiren posle nekoliko minuta.

10 - PARTIZAN - SPARTAK SUBOTICA

Foto Ilustracija: Telegraf/MN Press

Ovde imamo i navijačku netrpeljivost, ali i prepucavanja na nivou klubova.

Navijačku iz razloga što je jedna od jačih grobarskih grupa, "Užas Subotica" preko noći odlučila da prestane da prati Partizan i da se priključi Marincima, navijačima Spartaka.

Na jednoj od utakmica na stadionu Partizana 2013. godine došlo je do velikih sukoba između navijača dva kluba.

Takođe, pre nekoliko godiona su i tenzije bile povišene između dva kluba, kada su i jedni i drugi izdavali saopštenja i tako podigli ovo rivalstvo na viši nivo, posle sukoba koji su imali i navijači.

VIDEO: Ipak, na utakmicama Partizana i Zvezde izbijali su največu sukobi navijača. Ovaj svi pamte:  

(D. U.)