CNN TVRDI: Proruski aktivisti oborili malezijski avion!

Dokazi idu u prilog tome, navode istražitelji, da su pripadnici proruskih aktivista odgovorni za obaranje aviona u regionu Donjecka 17. jula 2014, kada je poginulo svih 298 putnika

Avion aviokompanije "Malezija erlajnz", koji je pre skoro godinu dana oboren na istoku Ukrajine, pogođen je raketom proruskih aktivistaizvestio je SI-En-En pozivajući se na nacrt izveštaja holandskih istražitelja.

Ukrajinski mediji lažno optužili Rusiju da je oborila malezijski avion!

Dokazi idu u prilog tome, navode istražitelji, da su pripadnici proruskih aktivista odgovorni za obaranje aviona u regionu Donjecka 17. jula 2014, kada je poginulo svih 298 putnika.

U nacrtu izveštaja, dugačkom nekoliko stotina stranica, naveden je tačan tip rakete kojom je avion na letu MH-17 oboren, kao i putanja rakete, rekao je jedan izvor blizak istrazi.

Drugi izvor, koji je imao uvid u taj dokument, kaže da u njemu postoji rekonstrukcija leta malezijskog aviona, iz minuta u mintu, kao i identifikacija dela teritorije sa koga je raketa ispaljena, čime se odgovornost za obarenje aviona stavlja na teret proruskih aktivista.

PAO OBAMIN PONOS: Nakon sudara sa civilnom letelicom SRUŠIO se AMERIČKI borbeni avion!

U izveštaju se, prema tvrdnjama oba izvora, deo odgovornosti stavlja i na kompaniju "Malezija erlajnz", jer su druge kompanije izbegavale zonu konflikta.

SRAMOTA ŠTO EU NIJE VIŠE POMOGLA UKRAJINI: Američki senator okrivio saveznike

Nacrt izveštaja prosleđen je na reviziju brojnim agencijama u svetu uključujući i Nacionalnu agenciju za bezbednost saobraćaja, Federalnu vazduhoplovnu administraciju i Boing, navode izvori.

Očekuje se da će finalni izveštaji biti završen i objavljen u prvoj polovini oktobra 2015.

(Telegraf.rs / Tanjug)