ATINA U PLAMENU: Dok NEMCI GLASAJU o njenoj sudbini, veliki požari zahvatili Grčku! (FOTO) (VIDEO)

Čitava Atina je u dimu zbog snažnog vetra. Grčku su poslednjih dana zahvatile velike vrućine i živa u termometru pokazuje između 35 i 38 stepeni Celzijusovih u hladu. U gašenju požara učestvuje više od 120 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila, blizu 30 vojnika, četiri aviona i dva helikoptera

Tri sela su evakuisana na grčkom poluostrvu Peloponezu, pošto ih je rano jutros zahvatio veliki šumski požar, nošen jakim vetrovima, javile su agencije, izveštavajući da je vatra izbila i u predgrađima glavnog grada Grčke, Atine, iznad koje se vije gust crni dim. Za sada nema izveštaja o žrtvama.

CIPRAS PRELOMIO: Grčka OSTAJE UZ SRBIJU - NEĆE priznati Kosovo!

TAS S izveštava, pozivajući se na grčku protivpožarnu službu, da je požar izbio na planini Imitos, desetak kilometara od centra Atine i da su kuće u opasnosti.

Požar je zahvatio jednu od padina i gore drveće i žbunje, a žitelji obližnjeg rejona se evakuišu.

Pozivajući se na očevice, ruska agencija navodi da se prostor zahvaćen plamenom širi, ka istorijskom manastiru Svetog Jovana, i ka atinskim četvrtima Iliupoliju i Karei.

Čitava Atina je u dimu zbog snažnog vetra.

Grčku su poslednjih dana zahvatile velike vrućine i živa u termometru pokazuje između 35 i 38 stepeni Celzijusovih u hladu.

Snažan vetar širi plamen i u oblasti Lakonija na Peloponezu, gde su ka jednoj plaži upućeni čamci obalske straže kako bi spasili približno stotinu ljudi koji su se sakrili od plamena.

U toj oblasti vatrena linija se protegla na 15 kilometara i na njegovom gašenju angažovane su sve raspoložive snage sa Pelponeza.

Evakuisana su tri sela i dva dečja kampa.

- Vatra je prošla kroz dva sela, spaljujući kuće. To je pravi pakao, jer postoji na stotine džepova vatre - kazao je gradonačelnik grada Monemvasia Iraklis Trikilis za TV Skaj.

Šef civilne zaštite Tazos Mavropulos rekao je da su pojačanja iz celog područja pristigla na to područje.

- Mi smo evakuisali dva sela i letnji kamp - kazao je Mavropulos, dodajući da je operacija komplikovana zbog planinskog terena i olujnih vetrova.

U gašenju požara učestvuje više od 120 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila, blizu 30 vojnika, četiri aviona i dva helikoptera, navodi AP. Portparol vatrogasne službe Nikos Congas je upozorio da bi moglo biti još veće štete usled požara.

Jedan od sedam protivpožarnih aviona u Lakoniji morao je prinudno da se spusti, a dva pilota nisu povređena tom prilikom.

Portparol vatrogasne službe Nikos Congas je upozorio da bi moglo biti još veće štete od požara, jer su vetrovi suviše jaki i ne očekuje se njihovo slabljenje, prenosi AFP.

Rojters izveštava da su predstavnici ministarstva odbrane informisali premijera Aleksisa Ciprasa o požarima.

Inače, dok požari besne Atinom, nemački Bundestag je na vanrednoj sednici i uz žestoku poslaničku diskusiju dao "zeleno svetlo" za novi paket pomoći Atini, vredan 86 milijardi evra, koji je dogovoren u Briselu početkom ove sedmice.

Za novi paket pomoći glasalo je 439, protiv je bilo 119, a uzdržanih je bilo 40 poslanika.

(Telegraf.rs / Tanjug)