ZIMA U SRBIJI BILA NIKAD LUĐA: A evo kakvo nas zbog toga očekuju - PROLEĆE i LETO!

Prema rečima prognostičara Komazeca, mesec maj biće kišovit i sa ne toliko visokom temperaturom u prvoj polovini, dok se u drugoj polovini očekuju temperature i do 30 stepeni

Za nama je definitivno jedna od najtoplijih zima, i to u poslednjih par decenija. Ove godine skoro pa i nismo osetili najoštrije godišnje doba, a čak je februar - mesec koji je često među najhladnijima, ove godine bio najtopliji, i to u poslednjih 50 godina, kažu stručnjaci.

VELIKE KIŠE DOLAZE U SRBIJU U APRILU I MAJU: Meteorolozi upozoravaju na opasnost od novog PORASTA NIVOA REKA

Prema rečima dugoročnog prognostičara Radivoja Komazeca, zima je bila veoma topla, i to zbog priliva tople vazdušne mase sa severa Afrike. Što se tiče proleća, a posebno leta, Komazec kaže da nas očekuje prilično visoka temperatura u ovim mesecima.

I dok prognostičari za proleće kažu da će biti uobičajeno sa smenom kišovitih i sunčanih dana, evo šta stručnjaci kažu kakvo nas leto čeka...

SRBIJI PRETI POTOP GORI NEGO 2014. GODINE?! Ruska prognoza predviđa padavine od 80 do 100 litara po kvadratnom metru

- Ovako visoke temperature tokom zime, naročito u februaru nisu neobične, dešavalo se to kako u skorijoj istoriji meteoroloških merenja, tako i mnogo ranije. Do porasta temperatura iznad proseka došlo je usled priliva tople vazdušne mase sa Sredozemlja, odnosno severa Afrike - rekao je Komazec za "Telegraf", i dodao da će ovo leto biti jedno od toplijih u poslednjih 15 godina.

ČEKA NAS PAKAO NA ZEMLJI 2016: Uznemirujuće upozorenje za čovečanstvo

Kako kaže Komazec, mesec maj biće kišovit i sa ne toliko visokom temperaturom u prvoj polovini, dok se u drugoj polovini očekuju temperature i do 30 stepeni.

- Kišni period biće do sredine maja, sa temperaturom do 22 stepena, a od 25. maja nas čeka viša temperatura. Što se tiče juna možemo da očekujemo temperature oko 30 stepeni, a od 22. juna pa sve do 25. jula po mojoj prognozi biće i preko 35 stepeni - kaže za "Telegraf" Komazec.

CRVENI ALARM ZBOG POPLAVA U SRBIJI! Evo kojim mestima preti KATASTROFA od nabujale vode!

Prema njegovim rečima, od 10. avgusta očekuje se pad temperature, ispod 30 stepeni. 

Meteorolog Nedeljko Todorović, za "Telegraf" smatra da nas očekuje ipak manje toplo leto nego prošle godine.

- Zima je bila prilično topla, a što se tiče leta biće manje toplo nego prošle godine, ali će biti više kiše - rekao je Todorović.

PRETE NAM ŽUTICA I CREVNE ZARAZE: Evo koje nam bolesti sve donose poplave!

Iz RHMZ kažu da postoje nagoveštaji da će letnji meseci biti topli.

- Otprilike za oko pola stepena, stepen će biti toplije nego prošle godine, pa se u julu mesecu očekuju temperature od 30 do 34 stepena, ali će biti promenjivo vreme tokom leta - kažu iz RHMZ-a.

(Telegraf.rs)