AMERIKANCI STREPE OD "GUAMSKOG UBICE": Ako Kinezi upotrebe ovo oružje, nastaće totalni haos!

"Guamski ubica" je kineska balistička raketa DF-25 srednjeg dometa, predstavljena na vojnoj paradi u Pekingu prošlog septembra, koja omogućava Kini da vatrenom moći zapreti ostrvu Guam

Raketa kineskog proizvođača, poznata kao "Guamski ubica", koja doseže do 5.400 kilometara i predstavlja sve veću pretnju po velike američke vojne objekte.

BORBA ZA KONTROLU SVEMIRSKOG PROSTORA: Pentagon optužuje Kinu i Rusiju za pripremu napada na SAD

"Guamski ubica" preti i stabilnosti na Pacifiku, navodi CNN.

Komisija američkog Kongresa predstavila je izveštaj u kojem upozorava na opasnosti od te rakete, u nedelji u kojoj su se napetosti na relaciji SAD-Kina ponovo pojačale pošto je američki razarač plovio u blizini ostrva na koje Peking polaže pravo u Južnom kineskom moru.

Komisija za američko-kineska ekonomska i bezbednosna pitanja saopštila je ove nedelje da kineska balistička raketa DF-25 srednjeg dometa, koju su analitičari nazvali "Guamski ubica" i koja je predstavljena na vojnoj paradi u Pekingu prošlog septembra, omogućava Kini da vatrenom moći bez presedana zapreti ostrvu Guam, američkoj teritoriji u zapadnom Pacifiku.

- Među kineskim vojnim sredstvima u čijem je dometu Guam, raketa DF-26 predstavlja vrhunac višedecenijskog unapređivanja konvencionalnih balističkih raketnih snaga Kine - upozorava se u izveštaju kongresne komisije.

Iako je trenutno stanje kineske tehnologije navođenja takvo da nijedna pretnja nije ozbiljna, u izveštaju komisije američkog Kongresa se ističe da "posvećenost Kine daljoj modernizaciji jurišnih sposobnosti nagoveštava da će ta opasnost verovatno rasti u budućnosti".

(Telegraf.rs / Tanjug)