ONI PREGOVARAJU, MI PROPADAMO: Oklevanje političara gura dinar u provaliju!

"Političarima je jasno da para nema i namerno otežu sa formiranjem nove vlade, a već u septembru možda neće biti novca za plate i penzije", upozorava ekonomista Mahmud Bušatlija

Nestabilnosti kursa i propadanju dinara direktno doprinose političari svojim oklevanjem da formiraju novu vladu, jer se plaše preuzimanja odgovornosti za ekonomski krah, slažu se u oceni za Telegraf.rs ekonomisti i analitičari.

Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, pesimističan je i ocenjuje da u Srbiji neće biti bolje još najmanje dve godine. On ozbiljnim smatra upozorenje guvernera NBS da bez reformi i nove vlade gubimo kontrolu nad dinarom.

- Jasno je da, kad zemlja ima tako veliki spoljnotrgovinski deficit, kao Srbija, uz manjak stranog novca, dinar mora da devalvira - rekao je Gligorov i dodao da Srbiji treba strani novac, a kako ga nema kroz ulaganja, jedini spas je MMF.

Domaća valuta beleži rekordno nisku vrednost prema evru i iznosi 115,76 dinara za evro, a Centralna banka je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 998,5 miliona evra.

Ekonomista Mahmud Bušatlija kaže za Telegraf.rs da "dinar propada jer nema ekonomiju" i dodaje da mu u tome dodatno pomažu političari koji oklevaju da što pre sastave vladu.

- Dinar tone sve dublje. Bez reformi nema mu spasa, a njih može samo da sprovede nova vlada koja nikako da se formira jer političari, iz straha od odgovornosti, oklevaju da se dogovore - kaže on.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ovakav trend nastavi, do kraja nedelje evro će probiti kotu 12o, a da NBS samo uzaludno troši novac pokušavajući da ga koliko-toliko drži stabilnim.

- NBS je uzaludno na međunarodnom deviznom tržištu u veoma kratkom periodu prodala preko 100 miliona evra, jer dinar nije smirila, a nastavi li se ovakav tempo, ja očekujem da do kraja nedelje evro pređe kotu od 120 dinara - tvrdi Bušatlija.