SRBIJA DOBIJA NAJSKUPLJU RAKIJU U ISTORIJI: Za sve je kriv sastojak koji pre nismo koristili!

Dobri poznavaoci rakije, ocenjuju da je to piće koje se koristi kao aperitiv, ali i okrepljuje. Tartufi jačaju ceo organizam, te se ova rakija preporučuja i srčanim bolesnicima, ali i onima sa tegobama pluća i jetre, a povoljno utiče i na nervni sistem

Foto: Telegraf, Profimedia/Alamy

Pored proizvodnje jedinstvenog i najskupljeg sira na svetu, od magarećeg mleka, za čiji kilogram je potrebno izdvoji 1.000 evra, u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, najavljuju novi luksuzni proizvod. Već iduće godine na tržištu bi mogla da se pojavi rakija od tartufa, koja je najcenjenija i najskuplja rakija na svetu, potvrđuje za Večernje Novosti Slobodan Simić, upravnik rezervata.

SARMA, KISELI KUPUS, PASULJ I GIBANICA NISU SRPSKA JELA! Evo šta jeste naše i kako se sprema (FOTO)

Široka lepeza proizvoda, koji nastaju u ovom rezervatu prirode, počev od svih suhomesnatih proizvoda od mangulice, pa do kozmetike od mleka magarice, svrstavaju se u skupocene ali i lekovite. Nedavnim pronalaskom najskuplje pečurke - tartufa, čija cena premašuje 1.000 evra za kilogram, podstakla je tim rezervata da se ovaj rod maksimalno iskoristi.

IZUM ZBOG KOJEG ĆE SRBI OBOŽAVATI HRVATE: Napravili su rakiju u kesici! (FOTO)

- Ovu retku gljivu pronašli su profesionalni lovci na tartufe Jovica Đurić iz Bajine Bašte i Vitomir Igić iz Niša, koji su posle dvodnevnog traganja po celokupnom rezervatu pronašli bele i crne primerke veoma tražene pečurke - naglašava za Novosti Simić, koji na tanjiru pokazuje sveže tek iskopane tartufe.

On kaže da će ovaj iznenadni dar prirode prvo biti iskorišćen u proizvodnji rakije, čija se cena kreće od 1.500 do 2.500 dinara za pola litra.

Dobri poznavaoci rakije, ocenjuju da je to piće koje se koristi kao aperitiv, ali i okrepljuje. Tartufi jačaju ceo organizam, te se ova rakija preporučuja i srčanim bolesnicima, ali i onima sa tegobama pluća i jetre, a povoljno utiče i na nervni sistem.

PRAVI SRPSKI DOMAĆIN: Ovaj divni dekica spevao je pesmu o rakiji! (VIDEO)

- Rakija se pravi i od belih i od crnih tartufa. Nekoliko parčadi tartufa se ubaci u flašu sa alkoholom u kojem moraju da odstoje najmanje dve nedelje. Njihov specifičan ukus pojačava aromu pića - objašnjava Stevan Radenković, jedan od proizvođača raznih rakija.

ŠTA SU TARTUFI

Plod koji raste pod zemljom, tražen je zbog više od 400 mirisnih nota koje tvore aromu svakom specijalitetu. Beli tartufi se mogu naći u neposrednoj blizini reka sa visokim nivoom podzemnih voda, dok se crni nalaze na višim terenima, odnosno u šumi, uz lipu i cer, najviše. Sa psima tragačima dnevno može da se pronađe i do dva kilograma ovih pečuraka.

(Telegraf.rs)