Mladić iz Skoplja je prvi čovek u Evropi koji će dobiti ROBOTSKI DLAN (FOTO) (VIDEO)

- Sa ovom rukom će sam sve moći da radi, da diže, da jede, pa čak ako želi moći će da svira i klavir. Najvažnije je što će naredba mozga za bilo koju funkciju ruke bez problema stizati do dlana - rekao je dr Azman Oskar

Dvadesetčetvorogodišnji mladić iz Skoplja, koji je posle povrede na radnom mestu pre četiri godine izgubio levu ruku, a desna mu je bila jedva spašena, biće prvi čovek u Evropi koji će dobiti robotsku, tačnije bioničku ruku.

ON JE PRAVI KIBORG: Ovaj čovek ima bioničku ruku sa LASEROM, punjačem i DRONOM (FOTO) (VIDEO)

OVO JE PRVI SRBIN S ROBOTSKOM RUKOM: Neverovatna priča Milorada Marinkovića

Nakon hospitalizacije na skopskoj Klinici za plastičnu hirurgiju, odmah je bio prebačen na Medicinski univerzitet u Beč.

Lekari su tamo uspeli da mu spasu desnu ruku od amputacije, presadili su mu i kožu, ali za levu ruku nije bilo spasa, prenosi Kanal 5.

Doktor Azman Oskar objašnjava da će sa novom intervencijom pacijent dobiti bioničku ruku.

Biće mu montirana proteza na ruku, čiji će nervi biti potpuno funkcionalni, a u avgustu će dobiti novu sasvim funkcionalnu ruku.

- Sa ovom rukom će sam sve moći da radi, da diže, da jede, pa čak ako želi moći će da svira i klavir. Najvažnije je što će naredba mozga za bilo koju funkciju ruke bez problema stizati do dlana. Ovaj čovek je prvi u Evropi koji će dobiti robotski dlan - rekao je dr Azman Oskar.

Mladić iz Skoplja, koji nije hteo da pokaže svoj lik pred televizijskom kamerom, pažljivo je slušao reči i prognoze svoga hirurga.

On će u Opštoj bolnici u Beču dobiti šaku koja će imati kompletnu funkciju.

Doktor Azman Oskar je u Skoplju posetio još nekoliko pacijenata koji su zadobili teške povrede na radu, izgubili ili povredili ruke.

(D. J.)