Evo kada bismo ponovo mogli da očekujemo obilne pljuskove sa grmljavinom u Srbiji

Nad Balkanom se uspostavlja stabilno vreme, kritično bi moglo biti na početku jula

Iako je još rano prognozirati kada će se ponovo uspostaviti nad Balkanom nestabilno vreme, trenutno se čini da nas čeka dug anticiklonski period, odnosno, suša.

ČEKA NAS ZMIJSKO LETO: Šaptač zmija iz Krivolaka ima zastrašujuće upozorenje za Balkan (FOTO)

Dugoročne prognoze su zaista nezahvalne, međutim, nijedan globalni meteorološki model ne "njuši" kišu i elementarne nepogode kakve smo videli u sredu u pojedinim delovima Srbije.

Poznati meteo sajt "accuweather.com" kaže da bi sledeći jači udar kiše mogao da dođe tek 2. i 3. jula, dakle, za skoro mesec dana! Dotle, predstoji nam uglavnom sunčano vreme, sa malim šansama za pljuskove i grmljavinu, što znači da ne bi trebalo da padne velika količina kiše po kvadratnom metru kao što je to bio slučaj, recimo, u Vršcu juče.

Beograd

Kao što se može videti, u Beogradu se ozbiljna kiša očekuje početkom narednog meseca, mada ne treba skroz optisati, naravno, ni dane pre 2. jula. Dotle, temperature u proseku, a prava opasnost od kiša, grmljavina i nepogoda, sledi drugog dana meseca.

Niš

I u drugom po veličini gradu Srbije, Nišu, accuweather takođe vidi mogućnost za veće padavine, s tim da bi tamo vrlo moguće, nevreme trebalo da bude jače, praćeno grmljavinama i gradom.

Samim tim, kad su obuhvaćena dva najveća grada u Srbiji, jasno je i da i ostatak naše zemlje ima razloga da strepi od, daleko bilo, poplava.

Što se severa zemlje tiče, u Vojvodini, tu bi trebalo da bude mirnije u pomenutim danima.

Svakako, biće dovoljno vremena da se stvari obrnu, možda nam nepogode i porane...

(Telegraf.rs)