B92: Zašto Informer kleveće Verana Matića?

"Ne toliko davno, tabloidi vrlo slični današnjem Informeru postavljali su pitanje šta ce obezbeđenje Zoranu Đinđiću, koga se on boji i čega se plaši", podseća ova kuća posle pisanja dnevnog lista o troškovima obezbeđenja za Matića

Radio-televizija B92 najoštrije je protestovala povodom teksta objavljenog u subotu u dnevnom listu „Informer“, u kojem se urednik ove kuće Veran Matić optužuje za bahatost zbog troškova koje budžet Srbije ima za njegovo obezbeđenje.

- Procenu bezbednosne ugroženosti Verana Matića izvršili su nadležni organi Republike Srbije, a ne on sam. Zaključak da je neophodno da Matić bude pod zaštitom, takođe su doneli nadležni organi, a ne on sam. Matić je u više navrata, pa i u izjavi za „Informer“, rekao da mu činjenica da je pod policijskim obezbeđenjem nije prijatna, da ograničava njegovo kretanje i da bi lično voleo da pratnju nema - kaže se u saopštenju i dodaje da ono što posebno zabrinjava u tekstu „Informera“ jeste teza da za troškove obezbeđenja bezbednosno ugroženih lica nisu krivi oni koji ta lica ugrožavaju, već ugrožena lica sama.

- Na ovaj način „Informer“ šalje neprihvatljivu poruku da za nasilje u društvu, ne samo kada preti novinarima, odgovornost snose žrtve, stvarne i potencijalne, a ne nasilnici. Ne toliko davno, tabloidi vrlo slični današnjem „Informeru“, postavljali su pitanje i šta ce obezbeđenje Zoranu Đinđiću, koga se on boji i čega se plaši. B92 se sa ovakvim zamenama teza nikada neće miriti - navodi se u saopštenju.

- Veran Matić nije jedini novinar u Srbiji koji je pod policijskim obezbeđenjem. Matić nije čak ni jedini novinar B92 koji je pod policijskim obezbeđenjem. Već 6 godina policija obezbeđuje i zgradu B92. Naravno da to košta, ali najmanje što smo očekivali u ovoj situaciji je surevnjivost drugih medija i novinara. Nikada nismo postavljali pitanje opravdanosti troškova obezbeđenja kada ga je policija davala novinarima drugih redakcija, pa u jednom trenutku i samom Draganu J. Vučićeviću, uredniku „Informera“ - saopštava B92.

(Telegraf.rs)