SVA SRPSKA JEMSTVA: Mišković rekorder, Cane nudio najviše, Mira i Jezda platili, pa pobegli!

Pre Miškovićevih 12 miliona evra, rekord je držao Zvezdan Terzić, koji je slobodu platio milion evra. Sud je tri puta odbijao predloge jemstva Stanka Subotića Caneta, koji je najpre nudio pet miliona

Dvanaest miliona evra, koliko su advokati vlasnika "Delta Holdinga" Miroslava Miškovića uplatili, kako bi on mogao da se brani sa slobode, najveća je količina novca ikada uplaćena u ove svrhe u Srbiji.

Pre "slučaja Mišković", najpoznatija jemstva bila su dva propala: u slučaju supruge pokojnog predsednika SRJ Slobodana Miloševića Mire Marković i vlasnika piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimira Vasiljevića.

- Kao primer oduzimanja vrednosti koje je dato kao jemstvo u korist Republike Srbije, kad je u pitanju Viši sud u Beogradu, može se navesti krivični postupak koji se pred ovim sudom vodio protiv okrivljenog Jezdimira Vasiljevića, kada je prekršio dato obećanje i napustio boravište bez odobrenja. U tom slučaju je jemstvo bilo određeno u iznosu od milion nemačkih maraka u dinarskoj protivvrednosti, u vidu hipoteke na nepokretnosti - kažu za Telegraf u Višem sudu u Beogradu.

Bivši član Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije Radosav Savatijević Kene pušten je iz pritvora da se brani sa slobode prošlog avgusta, pošto je kao jemstvo založio svoju kuću procenjenu na 250.000 evra upisom hipoteke. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice protiv njega − jednu zbog afere "Kolubara", a drugu zbog malverzacija u "Putevima Srbije".

Supruga nekadašnjeg predsednika SRJ Mira Marković platila je 15.000 evra, ali je pobegla u Rusiju, gde je dobila azil, pa je uplaćeni novac pripao Srbiji.

(Telegraf.rs)